Expert: În Moldova s-au spălat în ultimii ani 21 de miliarde de dolari

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Este greu să combați corupția în Republica Moldova pentru că orice ajutor care vine din străinătate este o potențială posibilitate pentru cineva care nu gândește curat. În Moldova, cel puțin, s-au spălat în ultimii ani peste 21 de miliarde de dolari. Asta spune Paul Radu, directorul executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project si co-fondatorul Investigative Dashboard si RISE Project.

„În organizațiile în care lucrez vorbim foarte mult cu persoane implicate în criminalitate, cu politicieni corupți etc. Și vorbim cu ei și despre UE. Acești oameni văd UE ca pe o vacă de muls, de unde pot să fure mai mulți bani. Însă chiar când ne uităm la investițiile pe care le face UE în domeniul anti-corupției, în țări precum Moldova sau Ucraina, vorbim de diferențe de ordin de mărime foarte mare: sute de milioane contra miliarde. Și aici este o mare, mare problemă, pentru că oricâți bani ar investi UE în aceste țări în programe anti-corupție, dacă se permite în continuare spălarea de bani la nivelul la care se face acum – de exemplu, în Moldova s-au spălat în ultimii ani cel puțin 21 de miliarde de dolari, printr-o singură bancă, situată în Chișinău; așadar vorbim de 21 de miliarde de dolari – în condițiile în care PIB-ul Moldovei este de 8 miliarde de dolari, chiar mai puțin de-atât”, spune Paul Radu într-un interviu pentru europalibera.org.

E știut deja, mai spune Paul Radu că o parte din bani va angrena corupție în sistemul judiciar. Ulterior, se va merge pe coruperea polițiștilor, a serviciilor secrete și, evident, a politicienilor. Expertul este de părere că, în acest caz, UE nu trebuie doar să investească ci „să îi oprească pe oligarhi și pe hoții de mare nivel să investească banii pe teritoriul UE”.

„O grămadă din banii furați din Moldova ajung în proprietăți din Statele Unite. Noi am descoperit multe astfel de cazuri. Nu e vorba doar de UE, ci de tot Occidentul, toate țările dezvoltate unde există bani mulți, și există unități anti-corupție puternice. Aici trebuie făcute câteva lucruri simple: trebuie declarați beneficiarii reali ai tuturor companiilor de pe teritoriul UE. În Austria, de pildă, îți poți înființa o fundație privată, o așa numită privat Stiftung, care îți oferă același nivel de secretizarea ca un off-shore pe care îl înființezi în insulele Cayman. Avem pe teritoriul UE destule astfel de exemple”, menționează Paul Radu.

Paul Radu mai spune că oligarhi influenți din Republica Moldova sunt implicați în astfel de infracțiuni de spălare de bani și nici măcar nu se ascund.

„Vedem că unii dintre cei mai puternici oligarhi din Republica Moldova sunt implicați în spălări masive de bani, în achiziții făcute în UE, nu sunt interesați de transparență. Din contră. Ei sunt oameni care folosesc interpuși în afacerile lor, se folosesc de tot felul de firme de off-shore create pe teritoriul UE. Or, oamenii ăștia au o influență foarte mare și în politică și în media din regiune. Sunt multe aparențe. Sunt oameni care clamează că doresc ca țara lor să intre în UE, dar, de fapt, prin tot ceea ce fac încearcă să oprească eforturile de integrare, pentru că le-ar dăuna afacerilor”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...