Sub regimul stării de urgență, Franța își alege astăzi președintele: Când va fi învestit în funcție noul ales

by Genko Genko

La finalul unei campanii prezidențiale tensionate, francezii merg astăzi la urne pentru a decide cine va conduce țara în următorii cinci ani, centristul pro-european Emmanuel Macron sau candidata extremei drepte, Marine Le Pen.

Cele 66.546 de secţii de votare se deschid la ora 8.00. Cele mai multe secţii de votare se vor închide la ora 19.00, dar în marile oraşe votul va continua până la ora 20.00.

Scrutinul prezidenţial se desfăşoară sub regimul stării de urgenţă, instaurată în Franţa după o serie de atentate comise de reţeaua teroristă Stat Islamic şi soldate cu sute de morţi. Astfel, peste 50.000 de agenţi de poliţie, jandarmi şi militari sunt mobilizaţi pentru misiuni de ordine publică în ziua alegerilor, inclusiv 12.000 în zona metropolitană Paris.

Amintim că în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat la 23 aprilie 2017, candidatul de centru Emmanuel Macron a obținut 24,01% din voturi, iar candidata formațiunii Frontul Național Marine Le Pen a obținut 21,30% din sufragii, potrivit Ministerului de Interne francez.

Ceremonia publică de învestire a noului președinte al Franței va avea loc nu mai târziu de data de 14 mai, când se încheie mandatul lui Francois Holande.

CITIȚI ȘI...