Vlad Țurcanu: Alegerea membrilor CCA – perfect europeană, dar totuși moldovenească

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Chiar dacă procedura prin care sunt aleși membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului este, teoretic, una democratică, europeană, practic, lucrurile nu stau chiar așa. De această părere este jurnalistul Vlad Țurcanu.

În Republica Moldova candidații la funcția de membru al CCA sunt desemnați nu de către partidele parlamentare, așa cum se întâmplă în România și în multe alte state europene, ci de către societatea civilă.

„La prima vedere se poate înțelege că Parlamentul (în fapt partidele parlamentare care dețin majoritatea) cedează o atribuție a sa societății civile; se lipsește în mod voluntar de prerogativa de a desemna componența uneia dintre cele mai importante instituții publice, determinantă în plan mediatic, politic și electoral”, spune Vlad Țurcanu pe mediaforum.md.

De fapt, nu este chiar așa.

„În realitate, majoritatea parlamentară își păstrează privilegiul de a tria candidații propuși de ONG-uri. Mai întâi se pronunță Comisia juridică pentru numiri și imunități și Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, iar ulterior plenul Parlamentului ia o decizie finală în privința viitorilor membri ai CCA”, argumentează Țurcanu.

În acest sens se creează o falsă impresie că CCA este o instituție depolitizată, membrii cărora nu au influențe din partea vreunui partid. Această „mască a democrației” este necesară pentru a coordona pe dinafară activitatea Consiliului și a evita responsabilitatea.

„În felul acesta partidele evită să-și asume paternitatea unor membri ai CCA care se pretează ulterior la acțiuni părtinitoare și chiar ilegale; se eschivează să-și asume responsabilitatea politică pentru deciziile luate de aceștia, resping orice legătură cu ei, chiar dacă îi controlează din umbră, prevalându-se de faptul că aceștia au fost propuși în funcție de către societatea civilă”, spune Vlad Țurcanu.

Deseori, și ONG-urile sunt organizații de curte care susțin acțiunile puterii politice, crede Țurcanu. Totodată, mai spune Vlad Țurcanu, majoritatea parlamentară se folosește de această „alegere democratică” a membrilor CCA pentru a lipsi opoziția de dreptul de a-și desemna reprezentanți în cadrul autorității de reglementare a audiovizualului. Majoritatea parlamentară se preface că nu își promovează adepții la CCA, și refuză același drept partidelor parlamentare de opoziție.

„Folosind această procedură de selecție pretins democratică, așa cum am arătat, puterea politică produce de peste 10 ani încoace componențe ale CCA docile guvernării și nedrepte în raport cu posturile de radio și televiziune independente. Cu puține excepții, ajung să facă parte din CCA persoane fără nicio notorietate publică și cu competențe profesionale îndoielnice, care nu-și fac procese de conștiință din cauza derapajelor la care se dedau și care prin prestația lor sunt departe de a servi interesului public. Mai degrabă se află în serviciul unor interese obscure de natură politică, geopolitică și economică”, menționează Țurcanu.

Vlad Țurcanu, se întreabă și îi întreabă și pe internauți, dacă este nevoie de schimbarea modalității de alegere a membrilor CCA iar dacă procedura va fi schimbată ce garanții sunt că totul va funcțciona altfel?


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...