Plafoanele ANRE sărăcesc șoferii: Carburanții s-au scumpit cu aproape 2 lei în ultimele 7 luni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La sfârșitul lunii mai 2016 Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a elaborat o nouă strategie prin care se urmărea stabilirea unor prețuri mai mici a carburanților. Efectul a fost însă invers, iar în ultimele 7 luni prețul carburanților a ajuns să fie majorat cu aproape 2 lei.

Începând cu 31 mai 2016 carburanții sunt comercializați în baza unor plafoane stabilite de ANRE. La începutul lunii iunie 2016, benzina auto Premium-95 cu cifra octanică de minimum 95 era comercializată la prețul de 16.21 lei pentru un litru, motorina la prețul de 13.83 lei pentru un litru, în timp ce gazul lichefiat costa 7.20 lei litrul.

În prezent prețul carburanților a ajuns să crească cu aproape 2 lei. Astfel, în perioada 10 – 24 ianuarie, benzina auto Premium-95 cu cifra octanică de minimum 95 este comercializată la prețul de 17,99 lei pentru un litru, iar motorina la prețul de 15,61 lei pentru un litru.

În comparație cu luna iunie 2016, când a fost dat stratul prețurilor plafon, prețul benzinei auto Premium-95 cu cifra octanică de minimum 95 a fost majorat cu un leu și 78 de bani. La fel cu un leu și 78 de bani a fost majorat și prețul motorinei, în timp ce gazul lichefiat a ajuns că coste cu 31 de bani mai mult decât în luna iunie 2016.

Prețurile plafon au la bază patru componente principale: cotațiile medii Platts pentru benzină și cotațiile medii Argus pentru gazul lichefiat; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

Conform metodologiei, operatorii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decât prețurile plafon stabilite de ANRE, chiar și așa plafoanele Agenției sărăcesc șoferii.

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr susține că, carburanții s-au scumpit semnificativ în ultimele luni din cauza unor înțelegeri de cartel care există între petroliști. Formațiunea politică a analizat prețurile produselor petroliere la stațiile PECO din Ucraina. Diferența dintre prețurile minime și cele maxime la mai multe stații de alimentare din diverse regiuni ajunge, pentru benzină și motorină, la circa 4 grivne sau aprox. 3 lei moldovenești.

Formațiunea politică menționează că „este creat în mod artificial un vacuum de reglementare într-un domeniu strategic al economiei naționale. În rezultat, populația țării și agenți economici rămân ostatici ai unor acorduri de cartel, reprezentat de un grup restrâns de importatori ai produselor petroliere, care aproape în mod sincronizat, schimbă prețurile pe tabelele de la stațiile de alimentare, fără să existe o concurență reală între ei, deși sub toate aspectele economice acest lucru este imposibil. Ca urmare, consumatorii din cea mai săracă țară suportă cheltuieli nejustificate, iar câteva companii mari obțin supraprofituri, având sprijinul interesat al instituțiilor publice. Este o situație tipică unei economii care se sufocă în menghinele unui stat capturat”.

În aceste condiții, Platforma DA solicită Consiliului Concurenței să intervină cu toată gama de instrumente legale în procesul supravegherii pieței produselor petroliere în vederea contracarării acordurilor de cartel dintre operatorii de pe această piață, iar ANRE să revizuiască valoarea maximă a marjei comerciale specifice pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei prin micșorarea acesteia cu cel puțin 30%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...