Mâna dreaptă a lui Trump, mesaj dur pentru China: Se prefigurează un coflict diplomatic major

Mâna dreaptă a lui Trump, mesaj dur pentru China: Se prefigurează un coflict diplomatic major

Secretarul de stat desemnat al SUA, Rex Tillerson, a declarat miercuri că nu ar trebui să i se permită Chinei accesul la insulele artificiale construite de ea în Marea Chinei de Sud, afirmaţie care deschide calea unei dispute diplomatice severe între Washington şi Beijing, notează Reuters, conform agerpres.

În cadrul audierii sale în Comitetul pentru relaţii externe al Senatului american, Tillerson a estimat că activitatea Chinei de construire a insulelor artificiale şi instalarea de echipamente militare pe acestea sunt „asemănătoare preluării Crimeii de către Rusia”. El a calificat drept extrem de îngrijorătoare activitatea Beijingului în Marea Chinei de Sud şi a estimat că ar fi o ameninţare pentru „întreaga economie mondială” dacă Beijingul ar putea dicta cu privire la accesul la apele din zona respectivă.

Întrebat dacă susţine o poziţie mai agresivă faţă de China, fostul reprezentant al ExxonMobil a răspuns: „Va trebui să-i trimitem Chinei un semnal clar că, în primul rând, construirea de insule se opreşte şi, în al doilea rând, că accesul ei la acele insule nu va mai fi permis”.

China revendică cea mai mare parte a apelor din Marea Chinei de Sud, traversată anual de transporturi comerciale în valoare de 5.000 de miliarde de dolari. Zona mai este revendicată de Brunei, Malaezia, Filipine, Vietnam şi insula Taiwan.

De asemenea, Rex Tillerson a adăugat că Statele Unite trebuie să-şi reafirme angajamentul faţă de Taiwan, considerat de China o provincie rebelă. SUA sunt cel mai mare aliat şi furnizor de arme al Taiwanului. Tillerson a ţinut totuşi să precizeze că „nu are cunoştinţă de vreun plan de schimbare a poziţiei privind o singură Chină”.

În timpul administraţiei Obama, SUA au desfăşurat periodic patrule aeriene şi navale pentru a impune dreptul de liberă navigaţie în Marea Chinei de Sud. Acest fapt a stârnit iritarea Chinei, dar încercarea de blocare a activităţilor chineze de construire a insulelor artificiale ar fi un pas major, pe care Washingtonul nu l-a evocat până acum printre opţiunile sale, adaugă agenţia de presă britanică.

0