Societatea civilă ia atitudine față de încercările de a discredita diplomații occidentali

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanţii societăţii civile îşi exprimă, prin intermediul unei declarații, îngrijorarea în legătura cu campania de discreditare a reprezentanţilor corpului diplomatic care urmăresc evoluţia reformelor din Republica Moldova, pornită de unele „grupuri de interese politice şi instituţiile media afiliate acestora”.

Societatea civilă consideră „că învinuirile de imixtiune în actul justiţiei, referinţele la faptul că diplomaţii ar avea doar dreptul de a vorbi la general despre problema corupţiei şi ‘nu pot să arate cu degetul’ la cazurile concrete de ilegalităţi şi derapaje antidemocratice, sunt incorecte”.

„Solicităm grupurilor de interese politice care dirijează campania de discreditare a reprezentanţilor corpului diplomatic să înceteze aceste atacuri nefondate şi inadmisibile. Urmare a asumării parcursului european de către Republica Moldova, Uniunea Europeană a demarat o asistenţă financiară, tehnică şi de expertiză de proporţii pentru a susţine reformele în ţara noastră. Considerăm că donatorii străini au dreptul de a se pronunţa nu doar asupra implementării unor activităţi concrete din planurile de acţiuni, dar şi asupra rezultatelor reformelor sau asupra lipsei acestor rezultate”, se arată în declarația semnată de 24 de ONG-uri.

Acestea consideră că opiniile diplomaților occidentali sunt necesare și utile.

„Opiniile critice, transmise de către reprezentanţii corp ului diplomatic acreditat în Moldova, în special de către partenerii care investesc banii contribuabililor din ţările lor pentru dezvoltarea Republicii Moldova, reprezintă o evaluare necesară şi utilă Guvernului şi cetăţenilor moldoveni, iar concluziile diplomaţilor străini trebuie să fie examinate cu sinceritate şi onestie pentru a corecta mersul reformelor sau a iniţia modificări în domeniile restante”, se mai arată în declarație.

Amintim că, anterior, mai mulți politicieni, printre care liderii PL și PD, Mihai Ghimpu și Marian Lupu, și-au exprimat nemulțumirea față de anumite declarații ale șefului delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

De asemenea, Asociația Judecătorilor a criticat o declarație a lui Tapiola în legătură cu suspendarea din funcție a primarului de Taraclia Serghei Filipov. De asemenea, anumite surse mass-media afiliate puterii au lansat critici dure la adresa diplomatului european.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...