7 riscuri care ar putea distruge Europa aşa cum o ştim acum

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Europa se află foarte aproape de momentul dezbinării, iar acest lucru ar provoca schimbări semnificative în viaţa tuturor celor care trăiesc pe Bătrânul Continent.

Specialiştii de la Economist Intelligence Unit (EIU) au publicat de curând un raport, unde detaliază cele mai mari provocări din regiunea noastră.

Documentul prezintă cele mai mari 7 ameninţări pentru stabilitatea economică şi politică a Europei şi arată modurile în care viaţa aşa cum o ştim ar putea lua sfârşit, transmite Business Insider.

Brexit
Referendumul din Marea Britanie legat de apartenenţa sa la Uniunea Europeana (Brexit) este o problema majoră pentru Bătrânul Continent, potrivit specialiştilor EIU.

„Dacă votul va fi în favoarea ieşirii din UE, atunci acest lucru va declanşa turbulenţe economice şi politice, în special pe termen scurt”, potrivit raportului citat.

„Lira sterlină se va deprecia încă de dinaintea referendumului, însă validarea Brexit-ului ar provoca o cădere accelerată a monedei, cauzată de evaluările legate de costurile acestui proces. Investitorii ar fi îngrijoraţi de exodul capitalului şi al forţei de muncă, afectând grav economia ţării, subminând astfel statutul Marii Britanii de zonă sigură pentru plasat banii”, arată economiştii EIU.

După atenuarea şocului iniţial, apele s-ar linişti puţin, însă incertitudinea legată de viitorul economic al Marii Britanii ar conduce la amânarea unor investiţii şi pierderea încrederii în sistemul financiar al acestei ţări.

Dar poate cel mai mare pericol al Brexit-ului este legat de consecinţele asupra Uniunii Europene.

„Un posibil răspuns la ieşirea Marii Britanii din UE ar putea fi intensificarea eforturilor de a creşte integrarea politică supranaţională, în special în zona euro. Acest lucru va conduce la o criză legată de deciziile luate la nivelul blocului comunitar, ceea ce va ajuta partidele eurosceptice”, potrivit EIU.

Economia Greciei e încă în corzi
Cu toate că Grecia a semnat o înţelegere cu creditorii internaţionali, vineri, pentru a lua noi măsuri pentru a-şi repara economia, primind noi fonduri, specialiştii EIU susţin că e discutabilă capacitatea guvernului elen (oricare ar fi el) de a implementa austeritatea cerută de instituţiile care finanţează această ţară.

În consecinţă, pericolul ieşirii Greciei din zona euro (Grexit) încă există, iar dacă se va concretiza, atunci va reprezenta o lovitură imensă din punct de vedere politic pentru proiectul european.

Politica monetară
Inflaţia şi creşterea economică sunt blocate la niveluri mici în zona euro, după ani de zile de dobânzi apropiate de zero, măsură care a fost iniţiată de Banca Centrală Europeană. EIU arată că e cazul să se facă schimbări drastice în ceea ce priveşte politica monetară, iar unele voci din sistemul bancar vorbesc deja de pornirea „elicopterului de bani”, care ar însemna tipărirea de bancnote care vor ajunge direct în buzunarele consumatorilor, pentru a cumpăra ce vor aceştia.

Productivitatea e în picaj
Europa se confruntă cu o scădere a productivităţii muncii, cauzată de factori precum recesiunea şi schimbările structurale.

Problema identificată de EIU este că cele mai mari 5 economii ale Europei au avut răspunsuri diferite la criză, iar această lipsă de coordonare va afecta toată regiunea, deoarece ele reprezintă motorul Europei, care pare să meargă în gol.

EIU nu vede o creştere a productivităţii prea curând în Italia şi Spania, însă există semne pozitive pe termen mediu pentru Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Relaţia cu Rusia e fragilă
Raportul EIU arată că „extinderea influenţei occidentale în statele ex-sovietice e văzută în Rusia ca o posibilă ameninţare existenţială”.

Problema este că Europa nu are o acţiune coordonată în ceea ce priveşte acţiunile legate de Rusia. A fost nevoie de deturnarea unui avion de pasageri şi de moartea unor cetăţeni UE în Ucraina pentru ca blocul comunitar să se pună de acord şi să impună sancţiuni sectoriale Rusiei.

În plus, unele state membre au cerut deja anularea pedepselor, în timp ce altele consideră că trebuie extinse.

Partide periculoase
EIU avertizează că ascensiunea partidelor extremiste, naţionaliste şi anti-euro e subestimată, însă ele cauzează fracturi în societate, ceea ce poate duce la o fragmentare politică, la volatilitatea electoratului şi la instabilitatea guvernamentală. Iar turbulenţele de pe scena politică nu reprezintă niciodată o veste bună pentru economie.

Refugiaţii
Criza imigranţilor reprezintă „un risc mai grav pentru Europa decât a fost cea economică izbucnită în 2008-2009″, arată EIU.

Cu peste un milion de refugiaţi ajunşi pe Bătrânul Continent anul trecut, comparativ cu 219.000 în 2014, statele membre se chinuie să găsească soluţii pentru a-i acomoda. În tot acest timp, ţările care reprezintă porţile de intrare, precum Grecia, au grave probleme în a gestiona această criză, în special din cauza situaţiei economice precare.

EIU arată că, daca înţelegerea cu Turcia – care ar trebui să controleze fluxul de imigranţi – va pica, atunci Europa o ia de la zero în privinţa refugiaţilor, astfel că va fi forţată să ia nişte decizii foarte costisitoare din punct de vedere economic şi politic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...