7 mituri despre gătitul pastelor pe care trebuie să le uiţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sunt multe sfaturi despre cum și cât trebuie gătite pastele. Unele dintre ele vin de la profesioniști, altele sunt doar mituri, care în ciuda inexactității, persistă de ani buni. Ți le prezentăm pe cele pe care ne-am dori să dispară cât mai curând.

Citeşte şi: 5 greşeli pe care să nu le faci când găteşti ciupercile

1. Ulei în apa în care fierbi pastele. Probabil, că ai auzit și tu sfatul ăsta și poate chiar l-ai pus în aplicare, deși este greșit. Uleiul nu ajută pastele să nu se prindă de oală, ci le face alunecoase și niciun strop de sos nu se va lipi de ele.

2. Lasă pastele să se scurgă bine. Complet greșit! Nu trebuie să scurgi și ultimul strop din apă în care au fiert. Uneori chiar ai nevoie de puțină apă de la paste pentru a îngroșa sau a da textură sosului.

3. Clăteşte pastele. Este un pas inutil atunci când le gătești, cu excepția rețetelor de salate reci de paste, când ai nevoie să scapi de amidonul rămas din apa în care au fiert. În rest nu este nevoie să le clătești pentru că amidonul va da textură sosului.

4. Apa trebuie să clocotească atunci când fierbi paste. Nu este neapărat nevoie pentru a le fierbe corect.

5. Dacă se lipesc de oală, atunci sunt fierte suficient. Sunt prea fierte, nu sunt „al dente” cum ar trebui să fie.

6. Pastele proaspete sunt mai bune. Nu se aplică neapărat în cazul tuturor pastelor. Tagliatelle făcute în casă sunt diferite de cele uscate, au o textură mai moale și trebuie folosite cu sosuri care să se potrivească. Paștele uscate pe care le găsești în magazin nu sunt cu nimic mai prejos. Variantă făcută în casă este mai bună în cazul foilor de lasagna sau a pastelor umplute: ravioli, tortellini.

7. Orice sos de paste este bun. Greșit! Unele tipuri de paste, cu o anumită formă, cer un anumit fel de sos. Greutatea, textura și mărimea pastelor contează atunci când alegi sosul. De exemplu, papardelle se potrivesc cu un sos cu carne, în timp ce penne rigate se potrivesc cu sosuri cu brânzeturi sau cu legume.

Citeşte şi: Trucuri utile ca să păstrezi legume şi fructe în condiţii bune


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...