2021 începe cu scumpiri: cresc tarifele pentru o serie de servicii ale ASP

by D M
Distribuiti mai departe...

În ultima ședință, Guvernul Chicu a aprobat la propunerea Lilianei Iaconi, secretarul general al Cabinetului de miniștri, o decizie ce va permite ajustarea tarifelor pentru serviciile prestate de Agenția Servicii Publice (ASP).

E vorba de revizuirea a câteva zeci de tipuri de servicii prestate de ASP: de la eliberarea actelor de stare civilă, precum certificatul de naștere sau înregistrarea căsătoriei, la buletine de identitate, pașapoarte, permise de conducere, extrase cadastrale etc, scrie Mold-street.com.

Pierderi de sute de milioane la ASP

Autorii au motivat necesitatea ajustării acestora prin faptul că „la prestarea serviciilor ASP sunt aplicate tarifele neactualizate de mai mulți ani”.

„Pe parcursul anilor 2006-2020 costurile serviciilor prestate s-au majorat de cca 2 ori, fapt ce a adus la pierderi financiare, înregistrate de către ASP în anul 2019, în mărime de 22,8 milioane lei, iar pierderile financiare scontate pentru anul 2020 constituie circa 130 milioane lei”, susţin autorii.

Totodată, ei precizează că dacă tarifele nu vor fi ajustate, apoi situația poate genera pierderi financiare considerabile în termen mediu (în jur de 300 milioane lei anual sau 28,4% în raport cu veniturile estimate), ceea ce poate afecta activitatea, dezvoltarea și posibilitatea ASP de autofinanțare (criteriu stabilit în Statutul ASP).

În consecinţă, aceasta poate duce la necesitatea subvenționării de stat a activităților efectuate de ASP, susţine Cancelaria de stat.

De exemplu, tariful pentru înregistrarea divorțului în 25 de zile va creşte de la 100 lei la 300 de lei, iar pentru eliberarea extrasului din registrul bunurilor imobile în 3 zile de la 51 lei la 130 de lei.

Pentru identificarea vehiculului în cazul primei înmatriculări în Republica Moldova (verificarea semnelor de marcare ale vehiculului, agregatelor și autenticitatea documentelor de însoțire) costul va creşte de la 400 lei la 600 lei în decurs de o oră etc.

Sunt păstrate unele înlesniri

Totuşi, autorităţile vor menţine unele gratuităţi. Astfel pentru serviciile sociale de bază prestate de ASP persoanelor fizice (de exemplu, înregistrarea nașterii, decesului, eliberarea buletinului de identitate) a fost propusă menținerea tarifelor la nivelul actual, inclusiv gratuitatea acestora.

Totodată, nomenclatorul actualizat prevede prestarea a mai mult de 30 servicii cu înlesniri din următoarele categorii: serviciile de stare civilă; eliberarea actelor de identitate și evidența populației; eliberarea permisului de conducere; eliberarea certificatului de înmatriculare pentru vehicul; serviciile de furnizare a informației din resursele informaționale de stat.

Printre beneficiarii de înlesniri pot fi evidențiate persoane cu dezabilități, copii rămaşi fără ocrotire părintească, veterani de război, victime ale traficului de fiinţe umane ș.a.

Agenția Servicii Publice înglobează mai multe instituții și întreprinderi responsabile pentru perfectarea documentelor de identitate, de prestare a serviciilor de stare civile și de cadastru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.