În 2000, Voronin a vrut să-l facă pe Urechean președinte: Totul s-a decis la nivel de două sticle de „Absolut”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul primar general al Chișinăului Serafim Urechean susține că în anul 2000 ar fi putut deveni președintele țării, la inițiativa comunistului Vladimir Voronin. Totul era decis, spune Urechean , doar că i s-a cerut să semneze o recipisă, pe care a respins-o. Mai mult, acesta spune că totul s-ar fi decis la nivel de „două sticle de Absolut”.

În cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TVC 21, Urechean a dezvăluit că în anul 2000 a avut posibilitatea de a deveni șeful statului, chiar la inițiativa lui Voronin.

„Valeriu Matei m-a anunțat că totul este hotărât: Acesta mi-a spus că: „domnul Voronin acceptă, el a venit cu propunerea, căci nu ești membru de partid, ești gospodar bun, primar bun”. Am spus că mergem, dar nu a fost să fie. Până a ajuns Valeriu Matei în Parlament s-au schimbat accentele”, a dezvăluit Urechean.

Pentru a fi președinte, acesta însă trebuia să semneze o recipisă, din trei puncte, care l-ar fi privilegiat pe Dumitru Diacov.

„Domnul Diacov, care era președintele Parlamentului, a venit într-o seară la mine și mi-a zis: Serafim, 21 de voturi ai, mâine ești președinte, am vorbit cu Voronin. S-a discutat la nivel de vreo două sticle de „Absolut” și până la urmă mi s-au pus trei condiții: „fratele meu (al lui Diacov – n.r.) să fie procuror general; că pe dosarele fetelor mele va fi pusă cruce, iar eu (Diacov – n.r.) voi fi susținut la funcția de președinte al Parlamentului pe viitor. Până la urmă, la ora 3 de noapte, i-am spus: „Domnul Dumitru, președinte cu recipisă eu nu vreau să fiu, ca tu să o scoți permanent din buzunar, când eu voi spune ceva, și să mi-o arăți”. Și cu aceasta ne-am despărțit frățește”, a mai spus fostul primar al Capitalei.

Acesta admite că, „dacă eu eram hapsin de posturi, semnam acea recipisă și eram președintele țării. Nu știu dacă gentelmenii cu mare putere de atunci în societate își dădeau seama ce fac sau dorința lor a fost să-l facă pe Voronin președinte”, a conchis Serafim Urechean.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...