10 cele mai mari descoperiri ştiinţifice ale anului 2014

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prestigioasa publicație științifică Science și Asociația Americană pentru Avansarea Științei (AAAS) au desemnat misiunea Rosetta de aterizare pe o cometă ca fiind cea mai mare descoperire științifică a anului.

În fiecare an, editorii revistei Science aleg o realizare științifică drept descoperirea anului, iar printre cele care au primit acest titlu în anii trecuți se numără bosonul Higgs, imunoterapia în cancer și prima mașină cuantică.

Citeşte şi: TOP 10 cele mai importante realizări şi descoperiri din domeniul fizicii în 2014

În ce privește ambiţioasa misiune Rosetta a Agenției Spațiale Europene, aceasta a alimentat imaginația publicului cu o serie de imagini trimise pe Pământ de pe un loc dincolo de Marte, iar orbitarea sa continuă în jurul cometei Ciuriumov-Gherasimenko, pe care robotul european Philae s-a plasat cu succes, pe 12 noiembrie, îi ajută pe oamenii de știință să-și dea seama cum a început viața pe planetă noastră.

Există, de asemenea, alte nouă descoperiri care au fost incluse de jurnalul științific în topul celor mai importante din anul 2014.

Tranziția dinozaur-pasăre. Biologii au reușit să afle modul și timpul în care dinozaurii au evoluat în păsări, respectiv care au fost „pașii” evoluției în acest caz.

Folosirea sângelui tânăr pentru a regenera celulele bătrâne. Cercetătorii au arătat cum componente ale sângelui de la un șoarece tânăr au putut „reîntineri” mușchii și creierul unui șoarece bătrân.

Roboții care pot coopera între ei. Inginerii au reușit să creeze adevărate flote de mici roboți care se pot aduna în formațiuni și pot construi structuri simple. Astfel, s-a demonstrat că ei pot conlucra fără supravegherea oamenilor.

Chip-uri care pot imita creierul. IBM și alte companii au creat chip-uri care procesează informația în moduri similare creierelor organismelor vii.

Citeşte şi: Zece invenții și descoperiri extraordinare, care a fi putut câștiga premiul Nobel

Cea mai veche formă de artă în peșteră. A fost descoperit un „graffiti preistoric” într-o peșteră din insula Sulawesi din Indonezia, deci în afara Europei, realizat în urmă cu cel puțin 40.000 de ani, ceea ce ar putea rescrie istoria unei etape esențiale în dezvoltarea minții umane.

Celule care ar putea vindeca diabetul. Cercetătorii au creat în laborator celule care produc insulină. Concret, celulele stem umane au fost transformate în celule pancreatice funcționale – aceleași care sunt distruse de propriul sistem imunitar al corpului în cazul pacienților care suferă de diabet.

Amintirile ce pot fi manipulate. Oamenii de știință au găsit o modalitate prin care au putut șterge amintirile existente în mintea unui șoarece și crea unele noi.

Creșterea CubeSat. Aceasta este o cutie cu latură de 10 centimetri, care conține echipamente de câteva mii de dolari și care este folosită tot mai mult ca satelit ieftin.

Alfabetul genetic al vieții s-a mărit. Oamenii de știință au „adăugat” noi litere la codul genetic, în alfabetul DNA existând 4 litere – A, T, G și C. Aceasta din urmă descoperire a fost și cea votată de cititorii Science drept descoperirea anului, urmată de folosirea sângelui tânăr pentru a regenera celulele bătrâne.

Citeşte şi: (FOTO şi VIDEO) 10 descoperiri pe care ştiinţa nu le poate explica


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...