Comisia de anchetă a pieței valutare nu a reușit să prezinte raportul; Parlamentul prelungește termenul cu 10 zile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia de anchetă pentru elucidarea situaţiei de pe piaţa valutară, dar și a situației în care se află BEM, Unibank și Banca Socială, bănci aflate sub administrația specială a BNM, a solicitat Parlamentului încă zece zile lucrătoare pentru a clarifica ce se întâmplă pe piaţa valutară din Republica Moldova.

Deocamdată, comisia nu a reuşit să obțină toate informaţiilor necesare care ar permite analiza pieței valutare și a factorilor care o destabilizează, potrivit preşedintelui comisiei, deputatul democrat Marcel Răducan.

Comisia trebuia să prezinte în decurs de 15 zile, de la 20 februarie, data la care a fost creată, un raport în plenul Parlamentului privind situația de pe piața valutară.

Anterior, Răducan a anunţat că reprezentanţi de la Banca Naţională a Moldovei, Procuratură, CNA şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, dar şi fostul prim-ministru Iurie Leancă şi liderul PLDM, Vlad Filat, urmează a fi audiaţi.

Potrivit anumitor surse, cele trei bănci au acordat credite neperformante de peste 27 de miliarde de lei, bani care ar fi fost schimbați în valută, iar ulterior scoși din țară. Unii experți economici susțin că anume din acest motiv leul s-a depreciat atât de abrupt în ultimele luni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...