Istoria primelor alegeri prezidențiale directe: Câte procente au luat Lucinschi, Snegur și Voronin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova își alege duminică, pentru a doua oară în istorie, președintele statului într-un scrutin direct. Prima și ultima oară când s-a mai întâmplat acest lucru a fost în anul 1996.

Atunci mare favorit pornea președintele în exercițiu, Mircea Snegur, care a avut însă parte de o concurență acerbă în primul tur, confruntându-se cu alți 8 candidați: Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Valeriu Matei, Andrei Sangheli, Anatol Plugaru, Marina Livițchi, Veronica Abramciuc și Iuliana Gorea-Costin.

În primul tur de scrutin au votat peste 1,6 milioane de moldoveni, sau 68% din cetățenii cu drept de vot în anul 1996. Este de remarcat că în 1996 în listele electorale erau înscriși doar 2,4 milioane de cetățeni, față de peste 3 milioane astăzi.

Cele mai multe voturi în primul tur le-a câștigat Mircea Snegur, urmat de Petru Lucinschi. Atunci Snegur era considerat un politician de dreapta, iar Lucinschi, care candida din postura de președinte al Parlamentului, reprezenta stânga.

Este de menționat că din politicienii înscriși atunci în cursă, doar Valeriu Matei și Iuliana Gorea-Costin mai erau de dreapta.

Cattura

În turul 2 s-a înregistrat o prezență mult mai sporită, votând cu peste 100 de mii de cetățeni în plus, sau 72,5% din cetățenii cu drept de vot.

Snegur s-a bucurat doar de susținerea lui Valeriu Matei, în timp ce Vladimir Voronin și Andrei Sangheli, cei mai bine poziționați candidați, l-au susținut pe Lucinschi.

Acesta a și câștigat detașat alegerile în turul 2, obținând aproape 920 de mii de voturi, față de 780 de mii ale lui Mircea Snegur.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...