Europa şi Asia bat palma la nivel bancar. Primul pas, investiţiile în infrastructură

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ar putea finanța, începând cu 2016, împreună cu Banca Asiatică pentru Investiții în Infrastructura (AIIB), diverse proiecte de infrastructură.

Anunțul a fost făcut de președintele BERD, Suma Chakrabarti, în timpul unei vizite în China.

Citeşte şi: China promite miliarde de dolari pentru investiţile strategice ale Europei

Chakrabarti susține că anul viitor, cele două bănci și-ar putea uni forțele pentru a susține financiar investiții majore în infrastructură, relatează portalul Out-Law.

Proiecte ambițioase

Într-un interviu acordat agenţiei China News, președintele BERD a afirmat că asocierea celor două instituții bancare ar permite finanțarea unor proiecte de amploare în diferite regiuni din Europa și Asia.

„Ceea ce mi-aș dori să reușesc anul viitor, când AIIB va fi operațională, este să asigurăm cofinanţarea a două sau trei proiecte importante. Este țelul nostru principal.

Sigur, colaborarea se poate extinde și în alte domenii, dar cofinanţarea proiectelor de investiții în infrastructură ar reprezenta un start bun”, a explicat Suma Chakrabarti.

BERD și AIIB operează în mod similar, crede președintele băncii europene, ceea ce ar permite celor două instituții să conlucreze în finanțarea unor proiecte majore.

Citeşte şi: Cum vrea copia chinezească a Băncii Mondiale să cucerească Asia

Chakrabarti vede oportunități investiționale deosebite în finanțarea infrastructurii din marile orașe, incluzând gestionarea deșeurilor, alimentarea cu apă, transport public și iluminatul stradal.

BERD a luat ființă la începutul anilor ’90 ca o instituție financiară menită să susțină reconstrucția țărilor din estul Europei după căderea Cortinei de Fier.

Veriga euro-asiatică

În momentul de față, BERD este prezentă în 30 de țări din Europa Centrală și de Est, Asia Centrală și zona estică și sudică a bazinului mediteranean.

AIIB a apărut la inițiativa Chinei, ca răspuns la dominația exercitată de Washington asupra Băncii Mondiale și a FMI.

Citeşte şi: FMI îşi pierde puterea globală: Lumea e cu ochii pe Beijing

De altfel, printre cele 57 de state membre AIIB nu se regăsesc SUA și Japonia, ambele țări contestând standardele pe care instituția de la Beijing ar urma să le impună în operațiunile derulate.

Capitalul de investiții al AIIB este estimat la 100 de miliarde de dolari, fiecare țară membră urmând să contribuie cu o sumă în funcție de dimensiunea economiei sale.

Problema standardelor operaționale nu îl frământă foarte mult pe Suma Chakrabarti, acesta afirmând că BERD speră să învețe câteva moduri eficiente și inovative de la instituția bancară condusă de China.

Hou Zhenbo, cercetător în cadrul institutului londonez Overseas Development, crede că BERD și AIIB pot face punte comună în susținerea unor proiecte majore în țările din Asia Centrală și în fostele republici sovietice.

„Este greu de prezis însă, nivelul la care vor ajunge finanțările pe aceste investiții”, apreciază Hou.

Citeşte şi: BERD şi BEI ar putea oferi Moldovei 10 milioane de euro pentru sortarea deşeurilor din Chişinău

În iulie 2014, BERD a sistat toate investițiile în infrastructura din Rusia, ca urmare a implementării sancțiunilor economice de către UE. Programele din Rusia contau în proporție de 19% din totalul finanțărilor acordate în 2014 de BERD.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...