BERD şi BEI ar putea oferi Moldovei 10 milioane de euro pentru sortarea deşeurilor din Chişinău

by Genko Genko

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii ar putea acorda un credit de 10 milioane de euro pentru reformarea serviciului de sortare a deşeurilor din capitală. Un acord în acest sens a fost semnat de către edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, și reprezentanții celor două instituții.

Creditul necesar pentru realizarea acestui proiect este de 10 milioane euro, cu posibilitatea de obţinere a unui grant în valoare de 5 milioane euro, care ar putea fi acordat până la sfârşitul anului curent, cu o rată a dobânzii de 5 – 6 la sută.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, aceste împrumuturi se acordă cu o componentă de grant, ceea ce micşorează dobânda până la circa 1%, iar „asemenea condiţii vor fi suficiente pentru realizarea proiectului de modernizare a serviciului de sortare a deşeurilor din capitală”.

Reorganizarea întregului serviciu de sortare a deşeurilor prevede, în mod prioritar, modernizarea parcului auto al Regiei „Autosalubritate”, procurarea şi amplasarea containerelor de sortare a plasticului, metalului, hârtiei şi a sticlei de la platourile de acumulare a gunoiului, construcţia staţiei de sortare a deşeurilor, transformarea masei organice în compost, precum și modernizarea depozitului din comuna Ţânţăreni, prin construcţia staţiei de epurare a levigatului.

Implementarea acestui proiect de către municipalitate va permite reciclarea şi sortarea a circa 80 – 90 la sută din gunoiul colectat în capitală, restul urmând a fi înhumat.

CITIȚI ȘI...