FMI îşi pierde puterea globală: Lumea e cu ochii pe Beijing

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Odată cu ultimele mişcări în plan financiar şi economic care au avut loc în lume, polul de putere al lumii financiare pare să se mute dinspre Washington spre Beijing.

Noua bancă internațională creată de China a atras în scurt timp în rândul membrilor peste 57 de țări de pe diverse continente, în ciuda opoziției fățişe a oficialilor americani.

Citeşte şi: Lupta pentru putere: Cum diplomaţia chineză a banului schimbă geopolitica

Aderarea unor mari puteri economice din Europa la AIIB ridică din ce în ce mai mult semne de întrebare în privința eficienței FMI, pe măsură ce analiștii cred că asistăm la o schimbare a polilor de influență în peisajul decizional din economia globală, remarcă reporterii Euronews.

57 de decidenți
Cele 57 de state membre ale AIIB vor trebui să asigure un buget de 50 de miliarde de dolari, având și dreptul de a stabili regulile după care banca își va desfășura activitatea.

Scopul principal al instituției rămâne asigurarea suportului financiar pentru construcția drumurilor, căilor ferate, aeroporturilor și a altor proiecte de infrastructură pe continentul asiatic.

Membrii fondatori sunt responsabili de stabilirea regulilor manageriale, a cadrului legal și luarea deciziilor. Membrii asociați pot vota pentru susținerea sau modificarea acestora.

Șapte state arabe s-au alăturat proiectului, Egiptul deținând statutul de membru fondator, iar Emiratele Arabe, Arabia Saudita, Quatar, Iordania, Oman și Kuweit sunt membri asociați.

Citeşte şi: Australia şi Danemarca se vor alătura băncii de dezvoltare înfiinţate de China

Din Uniunea Europeană, nu mai puțin de 17 state au ales să obțină statutul de membru fondator, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Portugalia reprezentând prezențele notabile de pe continent.

Concurență la aceleași standarde
Banca creată de guvernul chinez a fost văzută din prima ca o rivală a Băncii Mondiale și a Băncii de Dezvoltare a Asiei, instituții aflate sub controlul Statelor Unite și Japoniei.

„Toată lumea așteaptă ca membrii fondatori să asigure o bună guvernare a instituției, conform standardelor ridicate care se aplică în alte instituții financiare similare, dar acest lucru rămâne încă de văzut”, transmite directorul adjunct al FMI, David Lipton.

Pentru americani, însă, AIIB rămâne încă un spin în coastă, în condițiile în care Washingtonul a eșuat lamentabil în a-și păstra aliații departe de atracția băncii de la Beijing.

„Eșecul administrației Obama vine după ce republicanii au blocat în Congres încercarea de a reforma FMI-ul, lucru care ar fi oferit un rol mai pregnant Chinei în activitatea Fondului.

Citeşte şi: Și Rusia se va alătura Băncii asiatice de investiţii

„Deocamdată nu se întrevede nicio cale prin care Statele Unite să întoarcă această înfrângere umilitoare în favoare sa”, comentează Stefan Grobe, corespondentul Euronews la Washington.

FMI pierde teren
Pe piețele din Orientul Mijlociu, demararea programelor AIIB este așteptată cu interes de către investitori.

„Importanța băncii este reflectată de influența acestor proiecte de infrastructură care pot asigura dezvoltarea sustenabilă pe continentul asiatic.

Banca are un rol esențial în acoperirea lipsurilor în investiții în infrastructură și, chiar dacă competiția cu FMI nu se anunță ușoară, capitalul de care dispune lasă să se întrevadă un rol mai important al acesteia, decât al Fondului, pe piața asiatică”, crede Nour Aldeen AL Hammoury, șef pentru strategii de piață în cadrul ADS Securities în Abu Dhabi.

Asia, o miză uriașă
Inclusiv prezența țărilor europene în rândul membrilor AIIB nu este văzută ca o surpriză pentru analiști.

Citeşte şi: China îşi extinde influenţa în Asia, investind 46 de miliarde de dolari în Pakistan

„Numărul mare de țări care au devenit membre AIIB reflectă interesul crescut pentru piața asiatică și interesul pentru o monedă puternică în această zonă.

În același timp, Asia devine crucială în competiția derulată între Statele Unite și China, ambele economii încercând să ocupe poziția de lider global.

Mai mult, AIIB poate reduce considerabil influența FMI în zonă, iar țările europene au profitat de această oportunitate în încercarea de a-și stabiliza prin investiții economiile fragile”, afirmă Al Hammoury.

Acesta crede că influența monedei chinezești, yuan, va fi în creștere odată cu demararea programelor de investiții finanțate de bancă, în scurt timp yuanul urmând să aibă o expunere globală de prin rang în piața valutară.

Inclusiv pentru țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, avantajele oferite de statutul de membru AIIB sunt multiple.

Citeşte şi: (GALERIE FOTO) 15 imagini incredibile din China, cu case în mijlocul drumului

„Dincolo de beneficiile aduse de investițiile în infrastructură, o parte din aceste proiecte urmează să fie implementate pe teritoriul țărilor fondatoare ceea ce crește posibilitatea atragerii unor noi investiții externe”, mai spune șeful departamentului de strategii de piață al ADS Security.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...