De ce Europa nu va putea renunţa la gazele ruseşti în următorii 10 ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia ține în șah țările europene în domeniul energetic, astfel că independența față de resursele țării conduse de Vladimir Putin pare a fi un obiect îndepărtat.

Totuși, un stat de pe bătrânul continent va reuși foarte curând să nu mai fie subjugat gigantului Gaprom, arată Business Week.

Citeşte şi: Lituania va scăpa total de dependența de gazul rusesc

Lituania, care în prezent cumpără tot necesarul de gaze naturale de la Rusia, a inaugurat în această săptămână un terminal de gaz natural lichefiat (GNL), care va fi alimentat de Norvegia și de alte state.

Astfel, cu ajutorul noului proiect, țara baltică va reuși începând de anul viitor să nu mai depindă deloc de livrările Gazprom.

„În sfârșit, ne-am câștigat independența energetică”, a spus ministrul de resort Rokas Masiulis.

De ce Europa nu poate renunță la gazul rusesc

Însă multe țări de pe bătrânul continent nu pot replica succesul acestei țări.

Un studiu realizat de către Institutul de Studii Energetice de la Oxford arată că Europa nu își va putea reduce dependența de gazele rusești în următorii 10 ani, din cauza a 4 factori.

Citeşte şi: (FOTO și VIDEO) Nava „Independence” pune capăt dependenței statelor baltice de gazele rusești

1. Cumpărătorii au încheiat contracte cu Gazprom pe mai mulți ani

„Cei mai mulți clienți ai companiei rusești au încheiat parteneriate pe un termen îndelungat, între 10 și 35 de ani”, arată raportul citat. Lituania este singura excepție, contractul său expirând anul viitor.

Chiar dacă unele state europene au purtat negocieri cu Gazprom, există limitări semnificative, astfel că nu pot reduce foarte ușor volumele de gaze primite de la ruși. Similar, va fi foarte greu să pună capăt contractelor înainte de expirare.

2. Ceilalți furnizori de energie întâmpină probleme

Norvegia este unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale către restul Europei. Însă producția va stagna în următorii ani sau chiar va scădea, iar exploatarea noilor resurse din zona arctică va costa mai mult decât cele actuale.

Țările nord-africane, precum Algeria sau Egipt, fac livrările către bătrânul continent. Însă nici aceste state nu stau foarte bine cu producția, arată raportul, având în vedere că dezvoltarea acestui domeniu a fost blocată de instabilitatea politică și de lipsa investițiilor.

3. Gazele de șist, o dezamăgire

Forajele din Polonia, despre care se credea că deține cele mai promițătoare rezerve de resurse neconvenționale din regiune, au fost sistate din cauza unor rezultate dezamăgitoare.

În timp ce acest gen de proiecte merg înainte în Marea Britanie, România și alte țări, progresul este unul mic, astfel că rezultatele s-ar putea vedea doar peste un deceniu, arată raportul citat.

4. Gazul natural lichefiat poate fi o alternativă, dar e prea scump

Statele Unite se pregătesc să exporte cantități uriașe de GNL, însă Europa va intra în competiție cu clienți din celelalte regiuni, astfel că prețurile ar putea ajunge să fie mai mari decât cele cerute de Gazprom.

Citeşte şi: Cât ar putea rezista Uniunea Europeană fără gazele din Rusia


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...