Profitul Lukoil, puternic afectat de scăderea prețului petrolului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Grupul petrolier rus Lukoil, prezent şi pe piaţa din Republica Moldova, a anunţat vineri că profitul său net a scăzut cu 58% în ritm anual, până la un miliard de dolari, în cel de-al doilea trimestru al acestui an, de la 2,39 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut, ca urmare a scăderii semnificative a preţului ţiţeiului, transmite Bloomberg.

Rezultatul net anunţat de Lukoil este sub estimările analiştilor, care mizau pe un profit net trimestrial de 1,33 miliarde de dolari.

Lukoil a mai informat că în perioada aprilie-iunie 2015 veniturile sale au scăzut cu 26%, până la 28,1 miliarde de dolari, în timp ce profitul operaţional a scăzut cu 35% până la 3,6 miliarde de dolari.

În ultimul an preţul ţiţeiului Brent s-a redus cu peste 60%, ceea ce a afectat veniturile producătorilor ruşi de petrol. Scăderea cotaţiei ţiţeiului a fost parţial compensată prin reducerea taxelor şi deprecierea rublei, care au redus costurile pentru producătorii ruşi.

Lukoil a mai informat vineri că în prima jumătate a acestui an cheltuielile sale de capital au scăzut cu o treime (31,1%), până la 5,320 miliarde de dolari, în principal ca urmare a devalorizării rublei ruseşti. De asemenea, comparativ cu prima jumătate a anului trecut, volumul de produse rafinate realizat la nivel de grup a scăzut cu 7,4% în condiţiile în care volumul producţiei a scăzut cu 10,9% la rafinăriile ruseşti, dar a crescut cu 0,5% la nivel internaţional.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...