Peste 1,35 de milioane de alegători și-au exercitat dreptul de vot la alegerile de azi. Câți moldoveni au votat în secțiile de peste hotare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste 1,35 milioane de alegători sau circa 46 la sută din numărul celor așteptați astăzi la urne și-au exercitat dreptul la vot până la ora 18:30. Peste 60 de mii dintre aceștia au votat în secțiile deschise în străinătate. Din informațiile deținute de către CEC, cel mai activ s-a votat în secții de votare din: Londra Est, Marea Britanie – 2.300 alegători;  Dublin, Irlanda – 2.000 alegători; Parma, Italia – 1.850 alegători; Mestre, Italia – 1.620 alegători.

Totodată, în cele două circumscripții constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria) se atestă o participare activă. Până la această oră s-au prezentat la urne circa 35 de mii de alegători.

Profilul de gen și vârstă a votanților arată în felul următor: 53% dintre alegători sunt femei; 47% sunt bărbați. Cei mai activi sunt votanții cu vârsta cuprinsă între 56-70 de ani – circa 35%, cei mai pasivi rămân a fi tinerii – de până la 25 de ani – 8%.

Pe parcursul zilei, Comisia Electorală Centrală a fost sesizată despre câteva situații:

  • – acțiuni de agitație electorală desfășurate de către concurenții electorali. Amintim că legislația electorală prevede că agitația este admisă inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția incintei secției de votare sau a intrării în localul secției de votare. De-a lungul zilei, pe rețelele sociale și în presă s-a scris despre cei 100 de metri până la secția de votare în perimetrul căreia nu s-ar permite agitația electorală, dar amintim că această prevedere a fost anulată.
  • – transportarea la secțiile de votare a alegătorilor din localitățile din Transnistria Legislația națională nu prevede interdicții privind transportarea cetățenilor către secțiile de votare. Aceste cazuri urmează a fi documentate în modul corespunzător și examinate inclusiv prin prisma fenomenului de corupere a alegătorilor. Inspectoratul General de Poliție a fost sesizat despre aceste fapte și, ulterior, va aduce la cunoștința publicului detalii.
  • – acțiuni de corupere a alegătorilor. Acestea se examinează de organele de anchetă, iar în conformitate cu prevederile Codului penal, acestea se pedepsesc cu amendă în mărime de la 550 la 850 unități convenționale (27.500 lei – 42.500 lei) sau cu închisoare de la un an la 5 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 4.000  la 6.000 unități convenționale (200.000 lei– 300.000 lei) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

CEC amintește alegătorilor că aceștia pot să-și exercite dreptul la vot până la ora 21:00. Biroul electoral poate decide asupra prelungirii, cu cel mult 2 ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secția de votare respectivă să-și realizeze drepturile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...