Liderul unei grupări criminale specializată în atacuri online asupra instituțiilor financiare, a fost arestat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al INI în colaborare cu colegii din România, Belarus și Taiwan cu suportul Europol au anihilat, în urma unei operațiuni complexe, activitatea unei grupări criminale internaționale specializate în sustragerea mijloacelor bănești din ATM-uri, precum și atacuri asupra instituțiilor financiare cu programe malițioase „Carbanak” și „Cobalt”.

Astfel, la 26 martie,în orașul Alicante din Spania, a fost arestat conducătorul grupării criminale.

Potrivit oamenilor legii, începând cu anul 2013, gruparea criminală din care făceau parte și cetățeni ai Republicii Moldova a atacat un șir de instituții financiare utilizând programe malițioase sub numele de Carbanak și Cobalt. Atacurile au avut ca țintă instituții financiare în peste 40 de țări.

Inițial, gruparea criminală a dezvoltat malware-ul sub numele „Anunak” care vizează transferurile financiare și rețelele ATM ale instituțiilor financiare. Ulterior, coderii au îmbunătățit malware-ul Anunak într-o versiune mai sofisticată, cunoscută sub numele de Carbanak, care a fost folosită până în 2016, după care a apărut Cobalt care permitea acestora controlul ATM-lor de la distanță și extragerea mijloacelor bănești, fără prezența fizică a cardurilor de plată sau manipularea acestora într-un anumit mod.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...