(VIDEO) Un pescar s-a prăbușit sub gheața la Valea Morilor, iar altul i-a sărit în ajutor; Cum se desfășoară Campania de prevenire a cazurilor de înec în perioada de iarnă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În perioada 22-31 ianuarie curent, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare hidrologică, de pericol pe gheața fragilă a bazinelor acvatice. În context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfășoară Campania de prevenire a cazurilor de înec în sezonul rece. În practică, chiar astăzi, la iazul din parcul „Valea Morilor”, salvatorii au demonstrat un exercițiu de salvare, în care au fost arătați pașii care trebuie întreprinși în cazuri de prăbușire sub gheață.

Salvatorii atenţionează cetăţenii că stratul de gheaţa de pe suprafața bazinelor acvatice devine prezintă pericol.

Atenție sporită celor care riscă să pescuiască la copcă. Tăierea găurilor duce la deteriorarea gheții, respectiv viața celui aflat pe aceasta.

Părinților le este amintit despre riscul de a lăsa copiii să meargă neînsoțiți în apropierea bazinelor acvatice. Cei mici sînt vulnerabili în fața pericolelor, iar monitorizarea de către maturi le oferă siguranță.

În cazul în care observați persoane căzute sub gheață, acționați după posibilitate. Mergeți tîrîș către sinistrat și întindeți către el orice, de care ar putea să se agațe și să poată fi tras la suprafață (de exemplu creangă, rangă din fier etc). Odată scos, persoanei i se schimbă hainele și se recomandă să fie adăpostit într-o încăpere caldă.

În situațiile în care sunt observate persoane în pericol, trebuie apelat prompt Serviciul 901.

Mai mult, salvatorii și pompierii desfășoară și în instituțiile de învățământ din țară unele lecții de instruire, unde cei mici sînt învățați cum să acționeze în astfel de pericole și cum să acorde ajutor în caz de necesitate. De la începutul acestui an, nu a fost înregistrat nici un caz de prăbușire sub gheață cu final tragic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...