Deficiențele constatate la constituirea circumscripțiilor uninominale; Societatea civilă cere ca mecanismul să nu fie aplicat pentru alegerile din 2018

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizațiile societății civile își exprimă îngrijorarea privind transparența limitată a activității Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente și solicită Guvernului ca proiectul de hotărâre privind constituirea circumscripțiilor uninominale să fie supus consultărilor publice.

Conform organizațiilor semnatare ale unui apel, la constituirea circumscripțiilor au fost ignorate prevederile Codului bunelor practici în materie electorală cu privire la rolul Parlamentului în formarea circumscripțiilor electorale. „Atribuirea dreptului de constituire a circumscripțiilor electorale uninominale permanente unui organ politic, și anume Guvernului, care este subordonat majorității parlamentare, precum și neincluderea hotarelor circumscripțiilor uninominale în corpul Codului Electoral este o deficiență majoră a sistemului electoral mixt aprobat prin Legea nr. 154 din 20 iulie 2017″, spun semnatarii apelului.

De asemenea, ONG-urile că, Comisia pentru constituirea circumscripțiilor uninominale a încălcat legea care asigură funcționalitatea acesteia. Asociația Promo-LEX, în comun cu Centrul de Resurse Juridice din Moldova, spune că Guvernul nu a format Comisia națională în termenul prevăzut de lege, termenul limită expirând la 20 august 2017, iar componența nominală a Comisiei a fost aprobată de Guvern la 6 septembrie 2017, cu o întârziere de 17 zile.

Totodată, ONG-urile spun că Comisia a activat netransparent, întrucât consultările publice au lipsit totalmente din procesul decizional al Comisiei.

„Deși ședințele Comisiei au fost publice și transmise în direct prin intermediul surselor de informare în masă, documentele aflate în lucru și cele de informare obținute de la diferite autorități, precum și procesele verbale ale ședințelor nu au fost publicate în totalitate”, conform semnatarilor apelului.

Mai mult, societatea civilă este de părere că au fost ignorate criteriil speciale de calculare a numărului de circumscripții ce ar urma să fie deschise în stânga Nistrului, precum și pentru alegătorii aflați peste hotare. Comisia a aprobat doar 3 circumscripții peste hotare și 2 în stânga Nistrului, fără vreo explicație potrivit cărui criteriu s-a decis acordarea a 5 circumscripții pentru aceste teritorii, inclusiv cum s-a ajuns la formula 3+2.

De asemenea, se spune că nu a fost respectat criteriul demografic de repartizare utilizat pentru constituirea circumscripțiilor electorale de pe teritoriul Republicii Moldova aflate sub jurisdicția autorităților constituționale.

„În calitate de criteriu de constituire a circumscripțiilor a fost utilizat numărul alegătorilor înregistrați. În acest sens, atragem atenția că, în conformitate cu prevederile Codului electoral, circumscripțiile electorale de pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția autorităților constituționale vor avea la bază un număr relativ egal de alegători și vor cuprinde între 55.000 și 60.000 de alegători cu drept de vot. De asemenea, în spiritul bunelor practici, Codul electoral stabilește că devierea numărului de alegători între circumscripțiile electorale uninominale nu trebuie să depășească 10%. În contextul dat, se constată că nu este clar în baza cărei cifre se calculează abaterea maximal admisibilă de 10%, or intervalul de 55.000 – 60.000 lasă loc pentru interpretări. Doar 10 circumscripții se încadrează în limita de 55.000 – 60.000 (toate fiind din municipiul Chișinău) şi totodată diferența dintre cea mai numeroasă circumscripție – 67.278 (nr. 46, Ceadîr-Lunga) și cea mai puțin numeroasă – 55.161 (nr. 25, mun. Chișinău) este de 12.171 de alegători”, conform apelului.

În context, semnatarii apelului solicită Parlamentului Republicii Moldova să modifice Legea nr. 154 din 20 iulie 2017 în vederea aplicării acesteia începând cu
scrutinul parlamentar din 2022,
iar Guvernului să organizeze consultarea publică a proiectului hotărârii de Guvern până la adoptarea hotărârii privind aprobarea listei circumscripțiilor uninominale permanente şi să asigure accesibilitatea tuturor documentelor Comisiei care au precedat elaborarea proiectului hotărârii, precum şi să aprobe circumscripțiile uninominale după ce Curtea Constituțională se va expune asupra sesizării nr. 117a depusă la 5 septembrie 2017 de către un grup de deputați în Parlament.

Curții Constituționale i se cere să examineze cu celeritate sesizarea privind exercitarea controlului constituționalității și declararea ca fiind neconstituțională a Legii nr. 154 din 20 iulie 2017, în timp ce Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale i se cere să publice în regim de urgență toate procesele-verbale ale ședințelor Comisiei.

Organizațiile semnatare sunt Asociația Promo-LEX, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Fundația Est-Europeană, Institutul de Politici Publice, Centrul de Politici și Reforme, WatchDog.md şi Asociația Presei Independente.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...