Ce ași are Kim Jong-un în mânecă în fața sancțiunilor ONU? Opiniile unui expert

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe 11 septembrie, ONU a adoptat în unanimitate o nouă rezoluție de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, îndreptată în special pe limitarea aprovizionării cu petrol și gaze. Totuși, oricât de tare ar strânge comunitatea internațională cureaua sancțiunilor, regimul de la Phenian pare de neclintit în mizele sale balistice. Un expert în problema nord-coreeană contactat de publicația Business Insider a identificat o serie de motive pentru anduranța economică a lui Kim Jong-un în fața ONU.

În primul rând, Coreea de Nord și-a dezvoltat o economie paralelă de cea sancționată de Organizația Națiunilor Unite. Opinia îi aparține lui Benjamin Katzeff Silberstein, analist al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă.

Silberstein spune că autoritățile nord-coreene se află de decenii sub o formă sau alta de restricții economice, fapt care a dus la crearea unui sistem imunitar bazat pe „metode în afara cadrului oficial, făcând Guvernul nord-coreean să devină priceput în achiziționarea de bunuri de care are nevoie”.

Nucleul dur al acestei strategii îl reprezintă o rețea vastă de companii și brokeri care acționează în diverse state ale lumii. Este vorba despre Biroul 39, a cărui misiune secretă este aceea de stabili rute financiare din Occident sau Rusia către regimul lui Kim Jong-un.

Despre Biroul 39 a vorbit în presa internațională, în urmă cu câteva luni, unul dintre foștii șefi ai rețelei, Ri Jong Ho, care trăiește în prezent în SUA, după ce a fugit în 2014 din Coreea de Nord.

„N-am suferit niciodată în afacerile noastre comerciale din cazua sancțiunilor. Din contră, am efectuat primul nostru test nuclear în 2006”, a declarat bărbatul într-un interviu oferit cotidianului Washington Post.

Cât de ușor este să trimiți câteva tone de dolari în Coreea de Nord? Ri, care a condus Biroul 39 timp de trei decenii, a explicat că a reușit să trimită milioane de dolari burdușind banii în genți. Banii eru apoi înmânați căpitanului unui vas care obișnuia să plece din orașul portuar Dalian, din China, spre portul Nampo din Coreea de Nord. Aceasta este varianta „grea”. Cea cu adevărat ușoară se rezuma uneori la o rugăminte simplă adresată cuiva de a-i trece un bagaj cu trenul peste granița dintre cele două Corei.

De asemenea, o resursă eficientă de procurare de bunuri pentru cercul interior al lui Kim Jong-un o constituie agenții de informații infiltrați în diverse companii din lume, subliniază Benjamin Katzeff Silberstein.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...