Atentatele teroriste: De la avioane în zgârie-nori la SUV-uri în mulțime

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Londra e ultima metropolă rănită. în data de 22 martie, o persoana aflată la volanul unei mașini de teren a intrat în trecătorii aflați în zona Parlamentului britanic.
Trei persoane au fost ucise, teroristul a fost împușcat și alți 40 de oameni au fost răniți, între care și doi cetățeni români.

Atentatul de la Londra a avut loc exact în ziua în care s-a împlinit un an de la sângerosul eveniment care a îndoliat Belgia, atacul din aeroportul Zaventem, Bruxelles și din metroul orașului. Atunci au murit 32 de persoane și alte zeci au fost rănite.

În urmă cu 12 ani, Londra a mai trecut printr-un atac terorist cu patru bombe plasate în autobuze și stații de metrou. Atunci au murit 38 de persoane și 95 au fost rănite.

Autoritățile din Marea Britanie au investit mult în securitate, în războiul împotriva terorismului și vreme de peste un deceniu, Regatul Unit a fost ferit de astfel de evenimente. Precedentul atac terorist este, însă, de o anvergura mult mai mică în comparație cu cele din Paris, Bruxelles, Nisa și Berlin din 2016, dar, din păcate, nu a putut fi evitat si s-a soldat cu victime.

Steven D. Levitt, autorul celebrei lucrări „Freakeconomics”, a făcut o observație interesantă despre cum ar trebui sa ne raportăm la acțiunile teroriste din zilele noastre:

„Deci, ce putem face? Trebuie să adoptăm soluția israelienilor care se confruntă de multă vreme cu această situație. În principiu, trebuie să ne obișnuim să trăim cu ideea că atentatele teroriste se întamplă. Costul real al terorismului în termeni de vieți omenești este relativ mic în comparație cu alte cauze de deces cum ar fi accidentele de autovehicule, atacurile de cord, omuciderile și sinuciderile. Ceea ce le transforma în evenimente excepționale este teama noastră. Daca nu ne-ar fi teamă, semnificația atentatelor teroriste s-ar diminua și, probabil, ar deveni mult mai rare”, a scris exepertul american, titrat de ziare.com.

Și, de fapt, asistăm cu totii la un astfel de parcurs al atentatelor teroriste. O creștere a specializării forțelor de ordine, modificarea legislației, politicile antiteroriste dezvoltate de statele occidentale, hotărârea liderilor politici de a transmite mesajul că oamenii nu trebuie să-și schimbe stilul de viață din cauza atentatelor au dus la scăderea, într-un interval de 16 ani, a numărului de victime provocate de atentatele teroriste din SUA si Europa.

Să ne amintim că în 2001, atacurile cu avioane asupra turnurilor gemene din New York s-au soldat cu 3000 de victime. Atacul recent de la Londra s-a soldat cu patru persoane ucise. Fiecare viață contează, dar trebuie să subliniem că în 2001, teroriștii au folosit avioane de pasageri cu care au intrat în zgârie-nori, iar pe podul Westminster din centrul Londrei, a fost un singur terorist aflat la volanul unui SUV care a intrat în mulțime.

Un atentat de amploarea celui din New York din toamna anului 2001 e, aproape, de neimaginat în zilele noastre. Evenimentul a rămas adânc înfipt în mentalul colectiv, dar politicile de securitate au evoluat mult și se dezvoltă în permanență.

„De la atacurile sinucigașe din 2005 din Londra, poliția s-a instruit și s-a pregătit pentru modul în care trebuie administrată posibila repetare a unei astfel de atrocități.

Aceste planuri au fost modificate în mod repetat după fiecare eveniment terorist petrecut în lume. Au existat adaptări după atacurile din Mumbai din 2008 și după evenimentele îngrozitoare din Paris, Nisa și Berlin.

O parte din acest antrenament s-a concentrat pe modul în care forțele de ordine trebuie să acționeze și să anihileze atacatorii, iar cealaltă parte, pe modul în care autoritățile trebuie să administreze orașul pentru că activitățile cotidiene să nu fie perturbate, iar totul să se desfășoare normal. Pornind de la aceste planuri care au fost aplicate, Theresa May a putut să le transmită londonezilor, la putin timp după atacul din Westminster, că stilul de viață al locuitorilor orașului nu va fi afectat de tragicul eveniment”, a scris jurnalistul BBC Dominic Casciani.

Probabil, în viitorul apropiat, vor mai fi atentate peste tot în lume, dar cel mai important mod de acțiune e reprezentat de capacitatea autorităților de a limita efectele atentatelor, de a-i prinde pe cei vinovați și de a menține ritmul normal de viață al comunităților. Dacă teama va fi învinsă, atentatorii vor primi cu adevarat o lovitură mortală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...