FP: SUA se îndreaptă spre o confruntare diplomatică cu Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Administrația Trump se îndreaptă spre o confruntare diplomatică cu Rusia. În cadrul Organizației Națiunilor Unite, SUA, Marea Britanie și Franța au cerut adoptarea unei rezoluții care impune sancțiuni împotriva Siriei pentru utilizarea de arme chimice. Rusia însă amenință că se va folosi de dreptul sau de veto, scrie Foreign Policy.

Diplomații americani și europeni au convenit să solicite adoptarea rezoluției care va îngheța conturile și va impune interdicție de intrare pentru 21 de persoane din cadrul guvernului sirian, implicate în utilizarea de către armată a unor arme chimice mortale. De asemenea, se va limita drastic importul de elicoptere militare în Siria, care au fost folosite pentru a arunca bombe-butoi umplute cu clor în orașele siriene controlate de opoziție.

„Acest pas aruncă lumină asupra limitelor practice ale cooperării dintre SUA cu Rusia sub președintele Donald Trump, care a declarat că ar putea face înțelegeri cu președintele rus, Vladimir Putin, în interesul americanilor”, comentează publicația.

Luând cuvântul la o reuniune a Consiliului de Securitate privind armele chimice din Siria, reprezentantul permanent al SUA la ONU, Nikki Haley, și-a exprimat speranța că Consiliul de Securitate „va fi capabil să meargă mai departe” cu privire la problema rezoluției. „Cât va mai scuza Rusia regimul sirian?”, a spus ea.

La întrebarea dacă Rusia va bloca acest proiect, adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov, a declarat franc reporterilor: „Da… În cazul în care va fi prezentată spre examinare, o vom bloca”.

Autorul constată că ultima manevră diplomatică poate fi parțial o încercare de a forța Rusia să facă presiuni asupra protejatului său sirian să fie de acord să pună capăt războiului civil prin negociere.

Chiar înainte de inaugurarea președintelui Trump, administrația Obama a insistat asupra adoptării aceleiași rezoluții, care în prezent este în curs de examinare. Cu toate acestea, aliații britanici și francezi au amânat măsura, temându-se că s-ar putea pune astfel capăt negocierii încetării focului în Siria și să irite noua administrație, care, părea decisă să îmbunătățească relațiile cu Rusia. De data aceasta, Statele Unite ale Americii au fost de acord să preia inițiativa propunerii, în comun cu Marea Britanie și Franța, a rezoluției privind utilizarea de către Siria de arme chimice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...