Polonia caută parteneri în industria de Apărare: Se uită către Suedia, Franța și țările central-europene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De teama Rusiei, oficialii polonezi se contrează tot mai mult pe ideea dezvoltării industriei de apărare locale printr-o serie de parteneriate cu alte țări europene.

Ministrul Apărării, Antoni Macierewicz, crede că atuurile industriei de profil din Polonia sunt reprezentate de sistemele de luptă fără personal uman și experiență în producerea elicopterelor militare, anunță portalul Defense News.

O revitalizare a industriei de Apărare din Polonia necesită însă parteneriate cu state din spațiul UE sau cu alți membri NATO, nu doar din perspectiva împrumuturilor de tehnologie, cât al găsirii unor noi piețe de desfacere pentru cele mai noi arme create în uzinele de armament ale țării.

O piesă de rezistență este modelul de elicopter hibrid produs în fabricile PZL-Swidnik, aparatul putând fi comandat atât de piloți, cât și de un sistem auto-pilot instalat la bord.

O idee avansată de oficialul de la Varșovia a fost cea a creării unui fond prin care să ajute state mai mici din regiune să achiziționeze armament fabricat în Polonia, dar această variantă a fost repede dată uitării, în acest moment fiind preferată varianta legăturilor bilaterale.

„Este o inițiativă bună și suntem interesați să lucrăm cu parteneri din Europa Centrală. Ne focusăm pe relațiile bilaterale, în acest moment”, a explicat ministrul polonez al Apărării.

Macierewicz vizează, în prima instanță, un contract de livrare a 30 de transportoare blindate modulare Rosomak către forțele armate din Slovacia, dar propunerea sa este încă supusă analizei de către oficialii din Bratislava.

Franța și țările scandinave reprezintă alte ținte de interes pentru polonezi în dezvoltarea unor piese de armament sub licență, în special Varșovia vizând expertiza scandinavilor în materie de submarine.

Macierewicz pare să fi făcut un prim pas în acest sens cu guvernul suedez, oficialul polonez anunțând că, până la sfârșitul lunii septembrie, va purta discuții la Stockholm cu omologul sau Peter Hulqvist.

„Hulqvist m-a invitat personal la Stockholm și cred că până la sfârșitul lui septembrie voi face acest pas, deoarece cooperarea dintre noi ar reprezenta un lucru benefic”, a anunțat ministrul polonez al Apărării.

O alianță în industria Apărării între Polonia și Suedia ar însemna și constituirea unui pilon mult mai stabil în regiunea Mării Baltice, o zonă pe care experții NATO o consideră vulnerabilă la o eventuală agresiune a Moscovei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...