Compania transnistreană care asigură Moldova cu energie electrică a dat în judecată „Energocom”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Compania transnistreană „Energokapital”, care asigură în jur de 80% din consumul de energie electrică de pe malul drept al Nistrului, a acționat în judecată „Energocom” – compania intermediară care achiziționează curentul electric.

Potrivit unei informații plasate pe site-ul Judecătoriei Centru, o primă ședință de judecată urmează să aibă loc la 21 aprilie.

Cattura

Deocamdată nu este clar motivul pentru care „EnergoKapital” a acționat în judecată compania aflată în subordinea Ministerului Economiei, dar se pare că la mijloc ar fi o datorie mai veche.

Potrivit expertului în energetică Sergiu Tofilat, în cadrul ședinței așa-numitului Sovietul Suprem de la Tiraspol s-ar fi discutat despre faptul că Energocom ar avea o datorie de aproape 14 milioane de dolari către compania din stânga Nistrului.

„Energocom are de primit bani de la operatori (Fenosa, RED-Nord, RED Nord-Vest), din cauza că nu au fost majorate la timp tarifele la energia electrică, iar devierile tarifare nu au fost incluse în tarif”, susține Sergiu Tofilat.

Un nou contract semnat în martie

Este interesant că această acțiune în judecată vine la scurt timp după ce cele două companii au semnat un nou contract, în martie 2016.

Noul contract prevede și o ieftinire considerabilă a energiei electrice, de la 67,95 dolari SUA/MWh până la 48,995 dolari SUA/MWh.

Tiraspolul a fost însă obligat de circumstanțe să ofere un tarif mai mic, în condițiile în care bugetul regiunii separatiste depinde în proporție de peste 30% de livrările de energie electrică în dreapta Nistrului.

Experții independenți de la Chișinău au criticat în nenumărate rânduri aceste contracte, în condițiile în care „Energokapital” este o companie cu legături în offshore, care ar fi controlată de către liderul separatist Evgheni Șevciuk și oligarhul Vladimir Plahotniuc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...