(VIDEO) Americanii trimit în Europa arma creată special să doboare rachetele balistice ale Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Armata americană va beneficia până la sfârşitul anului de cinci sisteme operaţionale de rachete THAAD pentru altitudini mari, o parte din acestea urmând să ajungă în Europa, ca urmare a solicitării adresate de comandamentul trupelor americane de pe continent (EUCOM).

Restul sistemelor ar putea fi relocate în Orientul Mijlociu şi Coreea de Sud, ca urmare a tensiunilor înregistrate între Washington, pe de o parte, şi Teheran şi Phenian, de cealaltă, anunţă IB Times.

„Avem cereri pentru aceste sisteme de rachete antibalistice de mare altitudine de la EUCOM şi CENTCOM (comandamentul central al armatei Statelor Unite – n.red.).
Rachetă aericană THAAD
În acest moment, încercăm să rezolvăm cererile la nivel regional pentru sistemele THAAD (Terminal High Altitude Area Defense – n.red.), dar, în acelaşi timp, să rămânem flexibili pentru a răspunde la neprevăzut”, a precizat general-locotenentul David Mann, comandantul programului de apărare antiaeriană din cadrul armatei americane.

Mann a menţionat că propunerile privind relocarea sistemelor THAAD la nivel regional vor fi înaintate Departamentului Apărării, în acelaşi timp, păstrând o rezervă privind capacitatea de reacţie a armatei americane la nivel global.

Instalarea sistemelor de rachete THAAD în Europa şi Orientul Mijlociu nu are încă un program stabilit, fiind necesare pregătiri mai ample decât în cazul sistemelor antiaeriene Patriot, cu rază mai mica de acţiune, a anunţat generalul american.

Cel mai probabil, în Europa, rachetele THAAD vor fi poziţionate pentru a intercepta rapid un eventual atac cu rachete balistice din partea Rusiei, Polonia fiind candidatul cel mai potrivit pentru a găzdui noul sistem antiaerian.

Ideea trimiterii rachetelor THAAD în Coreea de Sud este şi ea supusă analizei, în acest moment purtându-se discuţii pe această temă între oficialii de la Washington şi Seul.

„Ar reprezenta o creştere a capacităţii de apărare în peninsula coreeană, dar trebuie să lămurim clar ca sistemul este îndreptat spre Coreea de Nord şi nu spre China”, a explicat David Mann.

Beijingul se opune instalării sistemelor THAAD în Coreea de Sud de teama că Washingtonul va putea monitoriza exerciţiile antiaeriene derulate de armata chineză până în regiunea Xian, în nordul ţării.

În acelaşi timp, oficialii din Coreea de Nord, în calitate de principali parteneri comerciali ai Chinei, au negat faptul că ar purta discuţii pe această temă cu Washingtonul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...