Următoarea recesiune globală va fi „Made in China”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

China ar putea trece curând la „export de recesiune”, apreciază un analist al Morgan Stanley Investment Management. Ruchir Sharma, șef pentru piețe emergente în cadrul instituției financiare, se declară alarmat de recentul declin al economiei din China.

O încetinire continuă a ritmului de creștere economică a Chinei în următorii ani poate împinge creșterea economică globală sub pragul de 2%, situație comparată de Sharma cu recesiunea, arată reporterii Bloomberg.

Recesiune „made in China”

Ar fi pentru prima oară în ultima jumătate de secol când economia globală s-ar prăbuși fără ca semnalul să fie dat mai întâi de un declin al pieței americane.

„Următoarea recesiune globală va fi made in China”, susține Sharma, care gestionează un portofoliu de investiții de 25 de miliarde dolari.

„În următorii doi ani, China se va dovedi cea mai vulnerabilă piață din economia globală”, afirmă analistul Morgan Stanley.

Efectul contracției economiei din China este resimțit din plin pe tot globul, ca urmare a creșterii influenței statului asiatic până la nivelul celei de-a doua mari economii a lumii.

O analiză Morgan Stanley arată că din 2010, perioadă în care China conta în economia globală într-o proporție de 23%, și până anul trecut, economia statului asiatic a mai câștigat 15 procente în influența exprimată la nivel global.

În acest moment, China joacă rolul de cel mai mare importator de cupru, aluminiu și bumbac, fiind și principalul partener comercial al altor două economii emergente: Brazilia și Africa de Sud.

Săptămâna trecută, FMI a revizuit în scădere prognoza de creștere economică pe anul în curs de la 3,5% la 3,3%, în baza unei creșteri economice sub așteptări în SUA, în primul semestru al anului.

Prognoza de creștere economică din China, de 6,8%, a rămas nemodificată de experții Fondului, dar, chiar și așa, este cel mai scăzut nivel înregistrat din 1990 și până în prezent.

Prea riscant

Sharma este de părere că economia chineză va evolua pe o pantă descendentă în următorii ani, pe măsură ce povara datoriilor acumulate de Beijing se va accentua.

„O contracție de 2 puncte procentuale ar fi de ajuns să arunce economia globală în recesiune”, crede analistul Morgan Stanley.

În ultimii 50 de ani, creșterea economică globală a scăzut de 5 ori sub pragul de 2%, cel mai recent exemplu fiind cel din perioada crizei 2008-2009. De fiecare dată, semnalul de alarmă a fost dat de economia Statelor Unite.

Portofoliul de investiții în economii emergente administrat de Sharma pe piața americană are o valoare de un miliard de dolari, profitul raportat în ultimii 5 ani fiind de 2,71%, mai bun decât media oferită de piețele dezvoltate, arată evaluările Bloomberg.

Ruchir Sharma susține că ajuns să evite acțiunile companiilor din China și cele ale unor state direct dependențe de comerțul cu gigantul asiatic: Brazilia, Rusia și Coreea de Sud.

În schimb și-a îndreptat atenția spre afaceri cu potentia din estul Europei și diverse țări asiatice mici: Filipine, Vietnam și Pakistan.

Piață volatilă

Piață de capital din China, estimată la 6800 miliarde de dolari, i-a pus pe fugă pe mulți investitori după o prăbușire neașteptată.

Indicele Shanghai Composite a înregistrat o cădere de 30% într-o lună, provocând pierderi estimate la 4000 miliarde de dolari.

Intervenția guvernului de a limita dezastrul a fost pe punctul de a eșua, Beijingul salvând doar în extremis o prăbușire totală a bursei prin interdicțiile de tranzacționare a pachetelor majoritare în următoarele șase luni și suspendarea de pe bursă a jumătate din companiile listate.

Intervenția statului chinez i-a liniștit pe unii investitori, care speră că autoritățile chineze vor ține situația sub control. În schimb, repreprezentantul Morgan Stanley susține că prăbușirea bursei din Shanghai demonstrează exact contrariul.

„Ce s-a întâmplat în China săptămâna trecută a demonstrat pentru prima data că lucrurile au început să scape de sub control”, spune Sharma.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...