Un bancher trage alarma: Sunt 60% șanse să avem o nouă recesiune globală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Economia globală ar putea traversă o nouă perioadă neagră în următoarele 18 luni, principalele pietre de moară care trag în jos creșterea economică fiind dispariția „efectului Trump” de pe piața americană, dar și nivelul ridicat al creditelor acordate în ultimul an în China și UE, crede economistul șef al Saxo Bank.

„Perspectiva globală la nivel macro este una în care predomină riscul unei recesiuni pentru următoarele 12 până la 18 luni, că urmare a creșterii nivelului de creditare odată cu inflația”, afirmă Steen Jakobsen, citat de CNBC.

Sentimentul de încredere dat de alegerea președintelui Donald Trump și promisa relaxare fiscală care ar trebui să se petreacă pe piața americană au început să se risipească, iar evoluția pieței este dictată mai multe de o serie de speranțe fără acoperire, crede economistul șef al Saxo Bank, scrie Business24.ro.

În același timp, China nu dă semne că va reuși să tureze mai mult motoarele economiei sale ținute în loc atât de gradul mare de îndatorare întâlnit în rândul corporațiilor, cât și de indecizia factorilor politici în fața provocărilor ridicate de politica noii administrații americane.

Un impuls similar dat creditelor s-a înregistrat în ultima perioadă și în Europa, lucru care îi face circumspecți pe analiștii Saxo Bank. „În vreme ce toate piețele văd un risc de recesiune mai mic de 10%, noi, la Saxo Bank, împreună cu Nedbank Africa de Sud, credem că există o probabilitate de 60% ca acest lucru să se întâmple”, a explicat Jakobsen.

Europa este de așteptat să fie piața care să întrețină creșterea economică în aceste vremuri tulburi, cu performanțe care ar trebui să le depășească pe cele ale economiei americane în trimestrele al doilea și al treilea, dar evoluția încurajatoare a economiei din zona euro nu poate ridica întru totul economia globală, crede Jakobsen, care privește cu prudența la evoluția jocurilor politice derulate între China și SUA.

„Un lucru este clar, Asia nu o să contribuie cu nimic la creșterea economică globală în 2017. China este înțepenită. Beijingul nu știe cum să reacționeze în față lui Donald Trump, iar acesta din urmă a demonstrat încă o dată în weekend că nu este un partener în care să ai încredere fermă”, susține Jakobsen.

La sfârșitul săptămânii trecute, Donald Trump a avut prima întrevedere cu omologul său chinez, Xi Jinping, cei doi aducând în discuție problema deficitului comercial înregistrat de SUA în relația cu China, dar și problema nord-coreeană.

La scurt timp după discuția cu Xi, Trump a deplasat în apele coreene mai multe nave militare, deși ambele părți conveniseră să coopereze în privința detensionării situației ivite în Coreea de Nord.

Mutarea lui Trump vine la doar câteva zile după ce marina Statelor Unite a atacat cu rachete o bază militară siriană ca răspuns la bombardamentele cu arme chimice îndreptate împotriva civililor de care este acuzat regimul Assad.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...