Top 10 țări cu cele mai mari rezerve de aur din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În trimestrul al doilea al anului 2014 băncile centrale au achiziţionat 118 tone de aur, în creștere cu 28% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform unui raport al Consiliului Mondial al Aurului.

Banca Centrală Europeană şi alte bănci europene au semnat în luna mai curent, al patrulea Acord al Aurului între băncile centrale. Potrivit documentului, băncile centrale „nu plănuiesc să vândă cantităţi semnificative de aur” în următorii cinci ani, scrie Business Insider.

Pe de altă parte, Rusia și-a mărit considerabile rezervele de aur, pe fondul crizei din Ucraina și a sancțiunilor economice tot mai dure impuse de Occident.

Rezervele totale de aur erau în luna august a acestui an erau de 31.812 tone, potrivit ultimului raport al Consiliului Mondial al Aurului, publicația americană realizând un top al statelor care dețin cele mai mari stocuri de aur.

10. India

 Rezervele de aur oficiale: 557,7 toneProcentul rezervelor de aur din străinătate: 7,3%

Guvernul a micșorat importurile în ultimii ani, încercând să determine și populația să cumpere mai puțin metal prețios.

9. Olanda

Rezervele de aur oficiale: 612,5 tone

Procentul rezervelor de aur din străinătate: 54,3%

Cea mai mare parte din rezervele de aur ale Olandei se află în SUA. Cantități importante sunt păstrate și în Canada sau Marea Britanie. Doar 10% din cantitatea totală se află în Amsterdam, capitala țării.

8. Japonia

Rezervele de aur oficiale: 765,2 tone

Procentul rezervelor de aur din străinătate: 2,5%

În 1950, Japonia deținea doar 6 tone de aur. O cantitate importantă de metal prețios a fost vândută în 2011, pentru a atenua consecințele dezastrului nuclear de la Fukushima.

7. Elveția

Rezervele de aur oficiale: 1.040 tone

Procentul rezervelor de aur din străinătate: 8%

La sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000, Elveția a vândut importante cantități de aur. În prezent nu sunt prevăzute vânzări.

6. China

Rezervele de aur oficiale: 1.054,1 tone

Procentul rezervelor de aur din străinătate: 1,1%

China este cel mai mare consumator de aur din lume. Statul cu cea mai galopantă creștere economică încearcă în continuare să-și mărească rezervele de metal prețios, care se pot dovedi extrem de importante în cazul unei crize economice.

5. Rusia

Rezervele de aur oficiale: 1.094,7 tone

Procentul rezervelor de aur din străinătate: 9,7%

Rusia a început să-și mărească rezervele de metal prețios la începutul acestui an, pentru a depinde mai puțin de economiile în euro sau dolari pe care le dețin cetățenii acestei țări. La sfârșitul lui 2013, Rusia deținea mai puțin aur decât Elveția sau China.

4. Franţa

Rezervele de aur oficiale: 2.435,4 tone

Procentul rezervelor de aur din străinătate: 65,1%

În ultimii ani, Franța a vândut importante cantități de aur, pentru a atenua din efectele crizei economice. Chiar și așa, deține, în continuare, cantități impresionante de metal prețios.

3. Italia

Rezervele de aur oficiale: 2.451,8 tone

Procentul rezervelor de aur din străinătate: 67%

Italia este unul dintre puținele state din top ce și-a păstrat constante rezervele de aur în ultima perioada, nefiind prognozate vânzări sau achiziții importante nici în viitorul apropiat.

2. Germania

Rezervele de aur oficiale: 3.384,2 tone

Procentul rezervelor de aur din străinătate: 68,4%

Germania este statul ce vine constant, anual, cantități mici de aur pentru a acoperi finanțarea internă.

1. SUA

Rezervele de aur oficiale: 8.133,5 tone

Procentul rezervelor de aur din străinătate: 71,9%

În 1952, SUA deținea rezerve de peste 20 de mii de tone de aur. Cantitățile au oscilat însă de-a lungul timpului, în dependență de cerințele economice.

Ca o comparație, rezervele de aur ale Republicii Moldova au oscilat de la câteva kilograme la câteva zeci de kilograme, pe parcursul ultimilor ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...