Statele UE ar putea pierde 12 mld. euro din cauza sancţiunilor comerciale impuse de Moscova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Grecia, Spania, Finlanda, țări care încă mai resimt efectele devastatoare ale crizei datoriilor care le-a îngropat economiile în ultimii ani, dar și statele dezvoltate de pe continent ca Germania sau Franța, toate sunt îngrijorate de efectele pe care le vor avea sancțiunile impuse de Moscova asupra economiei Uniunii Europene.

Rusia a interzis joi, timp de un an, importurile de produse agricole și alimentare din statele care au impus sancțiuni țării din cauza implicării în criza din Ucraina, respectiv împotriva Uniunii Europene, Statelor Unite, Norvegiei, Australiei și Canadei.

Citeşte şi: Parlamentul ucrainean a adoptat pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei

Lista produselor interzise include carne, pește, fructe de mare, lapte și produse lactate, precum și fructe și legume, iar acest embargo ar putea provoca Uniunii Europene pierderi de 12 miliarde de euro.

Autoritățile de la Moscova s-au declarat deschise dialogului pentru revizuirea termenilor restricțiilor, dacă partenerii occidentali vor fi dispuși la discuții

Producătorii de lactate din Spania, cei mai afectați de embargoul Rusiei: „Nu s-a pregătit nimic la Bruxelles pentru situația aceasta”

Interzicerea de către Rusia a importurilor de alimente din Uniunea Europeană și Statele Unite provoacă îngrijorare în industria lactatelor din Spania, potrivit uneia dintre cele mai mari companii de profil din această țara, Industriaș Lacteas Asturianas, relatează RIA Novosti, potrivit Mediafax.

Citeşte şi: Impactul sancțiunilor: Economia Rusiei a înregistrat cea mai slabă creștere din ultimele 15 luni

Proprietarul Industriaș Lacteas Asturianas, Francisco Rodriguez, a declarat agenției spaniole de presă EFE că această interdicție, împreună cu scăderea cererii pe piață chineză, confirmă realitatea îngrijorătoare la nivelul întregului sector.

„Nu s-a pregătit nimic la Bruxelles pentru a rezolva această situație”, a spus Rodriguez.

Speranțele Greciei de a ieși din recesiune în 2014 se împiedică de restricțiile Rusiei, cel mai mare partener comercial al elenilor

Speranțele Greciei de a ieși în 2014 din cea mai gravă recesiune din ultima jumătate de secol s-ar putea împiedica de Rusia, care a interzis importurile de alimente din UE și SUA, ca reacție la sancțiunile impuse din cauza crizei din Ucraina, relatează Bloomberg.

„Costul estimat provocat economiei elene de contra-măsurile adoptate de Rusia din cauza sancțiunilor occidentale pare tolerabil, dar impactul ar putea fi mai dăunător în sectoare ca turism și agricultură, din cauza fragilității redresării economice”, a declarat Thanos Dokos, director general al Fundației Elene pentru Politică Europeană și Externă.

Dokos a menționat și incertitudinile legate de securitatea energetică în toamna și iarna viitoare, provocate de tensiunile geopolitice.

Rusia este cel mai mare partener comercial al Greciei, potrivit datelor Bloomberg, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două țări fiind de 9,3 miliarde de euro în 2013, mai mari decât schimburile Greciei cu Germania.

Citeşte şi: Sancțiunile Moscovei aduc prețuri mai mici în UE și mai mari în Rusia

Deprecierea recentă a rublei, în urma sancțiunilor occidentale și a situației din Ucraina, ar putea face ca numărul turiștilor ruși în Grecia să fie mai mic cu 200 mii față de nivelul anticipat, a declarat Xenophon Petropoulos, director de comunicare la Asociația Companiilor de Turism din Grecia (SETE).

Potrivit estimărilor preliminare ale SETE, impactul situației din regiune asupra industriei turismului din Grecia ar putea fi de 300 de milioane de euro.

Turismul are o contribuție de peste 16% la PIB-ul Greciei, conform datelor SETE, iar Rusia a fost anul trecut principala sursă de creștere a numărului de vizitatori în Grecia. Veniturile generate de turiștii ruși în turismul elen au crescut anul trecut cu 42%, la 1,34 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Greciei.

Piața din Rusia este o destinație foarte importantă pentru produsele agricole din Grecia, dar cifra de afaceri este limitată. Astfel, produsele agricole reprezintă 41% din exporturile elene în Rusia, fiind în valoare de circa 200 de milioane de euro pe an, potrivit Asociației Exportatorilor Eleni.

Finlanda, în recesiune din 2012, este cea mai afectată țară din zona euro de interdicțiile Rusiei. Peste 10% din totalul exporturilor mergeau către Moscova

Potrivit Bloomberg, Finlanda susține că efectele negative pe care criza din Ucraina le are asupra economiei sale sunt mai mari decât asupra oricărei alte țări din zona euro, deși a sprijinit decizia Uniunii Europene (UE) de a extinde sancțiunile împotriva Rusiei.

Citeşte şi: Animalele de la grădina zoologică din Moscova puse la regim din cauza sancțiunile politico-economice

Finlanda este cea mai afectată țară din zona euro de criza din Ucraina, întrucât 14% din comerțul țării nordice se desfășoară în relație cu Rusia.

Anul trecut, 10% din totalul exporturilor Finlandei au mers către Rusia. Totodată, 18% din totalul importurilor finlandeze au provenit din Rusia. Finlanda a înregistrat în 2013 cel mai ridicat procentaj în ceea ce privește schimburile comerciale cu Rusia dintre toate cele 18 state din zona euro. Media la nivelul zonei euro a fost de 3,4% din totalul tranzacțiilor comerciale.

Ca reacție a sancțiunilor impuse de UE, președintele rus Vladimir Puțin a dispus interzicerea unor produse alimentare, accentuând astfel problemele pe care Finlanda le întâmpina în ieșirea din recesiune.

„Sper că sancțiunile nu vor fi extinse. Acesta nu este un război comercial”, a declarat prim-ministrul finlandez, Alexander Stubb.

Producătorul de lactate Valio a anunțat că oprește producția bunurilor care urmau să fie vândute către Rusia. De asemenea, constructorul de locuințe YIT a raportat o scădere a cererii venite din Rusia, în timp ce retailerul Kesko a anticipat un declin important al vânzărilor.

Stubb a subliniat nevoia de solidaritate între statele UE, explicând că se așteaptă ca toți membrii UE să fie tratați la fel. „Dacă impactul unei măsuri nu este egal, vom vedea ce tip de soluții vom căuta”, a spus el.

Izolarea economică a Rusiei afectează Finlanda cu atât mai mult cu cât țara nordică își pusese speranțele într-o revenire economică datorată creșterii exporturilor. Produsul Intern Brut al Finlandei a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 0,6%, în timp ce rata șomajului a ajuns la 9,2% în iunie, față de 7,8% în aceeași lună a anului trecut.

Finlanda se află în recesiune din decembrie 2012. Anterior, țara a mai traversat o perioadă de recesiune între 2008 și 2009.

Citeşte şi: România, una dintre țările cel mai puțin afectate de sancțiunile Rusiei; Cine va suferi cel mai mult


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...