Rusia pierde bani într-un ritm alarmant

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După aproape doi ani în recesiune, fondul de rezervă al țării a scăzut la doar 32 de miliarde de dolari în această lună, potrivit Ministerului rus de Finanțe. În septembrie 2014, era de 91 de miliarde, chiar înainte ca prețul petrolului să se prăbușească, scrie CNN Money.

Iar analiștii se așteaptă ca fondul să scadă la doar 15 miliarde de dolari până la sfârșitul acestui an și să se consume complet la scurt timp după aceea.

Fondul de rezervă al Guvernului este conceput pentru a acoperi deficitele din bugetul național în perioadele de venituri scăzute din vânzarea de petrol și gaze naturale.

Bugetul Rusiei pe 2016 se bazează pe ipoteza că țara va fi în măsură să vândă petrolul cu 50 dolari pe baril.

Dar prețul mediu al petrolului în primele opt luni ale anului a fost mai mic de 43 dolari pe baril.

Acest lucru înseamnă că guvernul trebuie să apeleze din nou și din nou la fondurile de rezervă. Odată ce fondul de rezervă va fi fost epuizat, Kremlinul ar putea să apeleze la fondul său pentru bunăstare. Aici se află peste 70 de miliarde dolari. Fondul nu este destinat să acopere deficitele bugetare, ci mai degrabă pentru finanțarea viitoarelor pensii și a proiectelor de investiții pe scară largă.

Însă specialiștii spun că activele din acest fond sunt mai puțin lichide, astfel încât ar putea fi chiar tehnic imposibil ca guvernul să scoată de aici venituri masive în timp scurt.

Banca centrală a Rusiei a redus ratele dobânzilor, vineri, la 10%, de la 10,5%, într-o tentativă de a da un impuls economiei.

Banca centrală are încă 395 miliarde dolari în rezervele internaționale, în scădere de la 524 miliarde $ în octombrie 2013. Banca a consumat peste 140 de miliarde dolari în 2014 și 2015, pentru a evita un colaps al rublei.

Strategia nu a funcționat. Rubla a scăzut la cel mai mic nivel atins vreodată, în ianuarie, când s-a ajuns la 82 de ruble pentru un dolar SUA. În prezent, rublele se tranzacționează la 65 de ruble pe dolar.

Scăderea prețului petrolului a lovit Rusia în momentul în care aceasta deja suferea ca urmare a sancțiunilor economice impuse de țările occidentale, din cauza rolului său în criza din Ucraina.

Rusia a ripostat prin impunerea unor restricții de import pentru produsele alimentare europene. Asta le-a dat dureri de cap agricultorilor europeni, dar, de asemenea, a împins inflația din Rusia la cote de două cifre.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...