Prognozele Băncii Mondiale pentru Moldova: „În 2016 presiunile inflaționiste vor persista, iar piața de muncă nu se va redresa”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Banca Mondială (BM) anticipează pentru acest an o creştere de doar 0,5% a economiei Republicii Moldova, indicatorul urmând să accelereze anul viitor la 4%, potrivit prognozei economice globale a instituţiei financiare internaţionale.

Pentru 2016, se aşteaptă ca deficitul bugetar să crească până la 3,2 la sută din PIB, iar nivelul sărăciei va rămâne la 41%.

„Economia va rămâne inertă în 2016, se prognozează o creștere de 0,5 procente. Pe fundalul unor politici de constrângere a cererii interne și ajustării cursului de schimb, estimăm ca exporturile nete să fie factorul dominant al creșterii. Nivelul redus al remiterilor și costurile mari de finanțare pe piața internă, cuplate cu lipsa de încredere a investitorilor după frauda din sistemul bancar va limita absorbția internă. Estimăm o creștere a deficitul bugetar până la 3,2 la sută din PIB în 2016. În consecință, așteptăm o scădere modestă în 2016 a nivelului sărăciei, cu mai puțin de un punct procentual”, se arată în raport.

Experții prognozează că remiterile vor rămâne la niveluri scăzute, presiunile inflaționiste vor persista, iar cel puțin pe termen scurt, piața de muncă nu se va redresa.

„Cu toate că politicile fiscale au protejat plățile sociale, capacitatea generală fiscală limitată ar putea afecta gospodăriile casnice prin alte fronturi. Nivelul sărăciei se estimează să rămână la 41 procente în 2016”, se arată în raport.

Experții mondiali apreciază că Republica Moldova are la dispoziție puține instrumente macroeconomice de amortizare și trebuie să se ocupe de problemele de guvernare majore.

„Sunt necesare eforturi majore în restabilirea eficienței și credibilității sectorului bancar, combaterea corupției și rezolvarea problemelor de guvernare pentru a recâștiga încrederea investitorilor și consumatorilor. Finalizarea și acțiunile ulterioare ce derivă din auditul special de diagnosticare al celor mai mari bănci ar fi o etapa extrem de important în reducerea riscurilor din sectorul financiar”, mai spun experții.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...