Moody’s: Riscul dezintegrării Uniunii Europene este tot mai mare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Riscul dezintegrării Uniunii Europene este tot mai mare, estimează analiştii Moody’s, care privesc cu îngrijorare evoluţia noilor turbulenţe înregistrate în cele 28 de state membre.

Austeritatea şi noile măsuri dureroase adoptate de guvernele unor ţări europene fac ca problema destrămării UE să nu mai fie o chestiune de „dacă”, ci mai degrabă de „când”, arată analiştii agenţiei de rating, citaţi de The Telegraph.

Nu merge cu austeritate eternă

Chiar şi cea mai mică criză poate declanşa un lanţ de evenimente incontrolabile, care ar putea destramă întreagă structură a blocului european, cred experţii Moody’s.

În vreme ce agenţia de rating laudă progresele semnificative făcute în structura UE de la începutul crizei: iniţierea unei uniuni bancare şi crearea unui fond de intervenţii de urgenţă pentru zona euro, alte politici menţinute sunt văzute că vulnerabilităţi majore.

Austeritatea eternă cerută în schimbul programelor de ajutor fianciar acordate unor ţări din zona euro a stârnit un val larg de resentimente pe continent, în special în ţări care se confruntă cu o rată a şomajului foarte ridicată.

În plus, riscul unei ieşiri a Marii Britanii din UE este văzut că o „vulnerabilitate semnificativă”, care ar putea alimenta alte mişcări anti-instituţionale şi anti-UE de pe continent, spună analiştii.

Collin Ellis, şeful agenţiei în Europa, vede în Brexit „un moment existenţial” pentru unitatea UE.

„Chiar dacă Europa supravieţuieşte actualelor provocări fără prea mari daune, până şi cea mai mică viitoare criză poate amenința stabilitatea actualului cadru legal, dacă va coincide cu un sentiment public negativ şi pe un trend politic populist. Aceasta poate crea impresia că un astfel de deznodământ devine o problema de „când” şi nu de „dacă”, explică şeful Moody’s pentru Europa.

Gust amar

Avertismentul Moody’s completează declaraţiile fostului guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King, pentru care alegerile pe care UE le are de făcut din punct de vedere economic în perioada următoare sunt doar „pastile amare”.

„Există o limită în suferinţa economică impusă în căutarea unei Europe federale fără riscul unei reacţii politice. Nu mai există imperii în Europa şi liderii actuali ar face bine să nu încerce refacerea unuia”, a explicat King în cadul unei conferinţe publice susţinute la Frankfurt.

Experţii Moody’s cred că derularea crizei datoriilor pe continent a făcut mulţi politicieni să devină mai evazivi în privinţa cedării suveranităţii, în vreme ce subiectul unei uniunii fiscale a fost cu totul înlăturat.

„Procesul de integrare continuă să se bazeze aparent pe şocuri suplimentare. Crizele pot fi buni catalizatori ai schimbărilor, iar acest lucru s-a văzut în zona euro. Cu toate acestea, riscul unor evenimente de genul Brexit sau Grexit rămâne în continuare ridicat”, avertizează raportul agenţiei de rating.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...