(INFOGRAFIC) Finanțarea inadecvată a unei instituții importante a statului poate duce la crize în economie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) este o instituție importantă de stat, care însă nu este finanțată suficient, fapt care duce la crize sistemice în anumite ramuri ale economiei. Aceasta este concluzia economistului IDIS „Viitorul”, Denis Gorea într-un articol pe blogul său.

„Pentru anul 2016, CNPF avea stabilite cheltuieli de 21 milioane lei, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avea prevăzute cheltuieli de 187 milioane lei. În contextul în care ANSA nu poate asigura siguranța alimentelor în grădinițele din Chișinău cu bugetul său de 187 milioane, e greu de imaginat că CNPF va face o treabă mai bună cu un buget de nouă ori mai mic supraveghind sisteme financiare cu rulaje anuale de miliarde”, scrie economistul.

info cnpf

Figura de mai sus prezintă evoluția cheltuielilor și veniturilor bugetate a CNPF în valori reale în perioada 2008-2017. Valorile nominale din fiecare an au fost ajustate pentru a lua în calcul inflația din această perioadă. Astfel, CNPF cheltuia anual 12.6 milioane lei în 2008 pentru activitatea sa, iar în 2017 aceste cheltuieli se ridică la 14.4 milioane lei (la prețurile din 2008).

Pe lângă faptul că aceste cheltuieli nu cresc de la an la an, CNPF mai înregistrează și un deficit bugetar aproape în fiecare an pentru că veniturile instituției sunt sub nivelul cheltuielilor, precizează expertul IDIS „Viitorul”.

Acest domeniu a înregistrat creșteri de invidiat în ultimii ani. Figura de mai jos demonstrează că din 2009 până în 2015, numărul organizațiilor de microfinanțare s-a triplat în Republica Moldova. Astfel, CNPF trebuie să supravegheze de 3 ori mai multe instituții azi cu aceleași cheltuieli ca în 2009.

Mai mult ca atât, volumul împrumuturilor acordate de organizațiile de microfinanțare a crescut cu 760 de milioane în termeni reali în doar șase ani (o creștere de 56%).

info cnpf2

Ce se poate întâmpla dacă aceste instituții nu sunt supravegheate cum trebuie? Potrivit expertului, putem asista la un fenomen similar celui care a avut loc în Statele Unite ale Americii între anii 2001-2008, când chiar și unii oameni fără un loc de trai sau un loc de muncă stabil au putut lua credite ipotecare.

În cazul Moldovei, organizațiile de microcreditare ar putea acorda credite unor persoane care nu au capacitatea financiară să le achite, fără ca CNPF să reacționeze.

Cu timpul, aceste credite ar deveni tot mai mari și falimentul clienților ar forța statul să intervină pentru a susține sectorul de microfinanțare și creditorii acestuia, pentru că aceste instituții nu își folosesc doar capitalul propriu pentru creditare, scrie Denis Gorea.

CNPF are la dispoziție o sumedenie de taxe pe care le aplică agenților economici supravegheați și prin care își dobândește veniturile. O soluție ar fi creșterea taxelor operaționale din domeniile care ridică semne de întrebare. Spre exemplu, în domeniul microcreditării, CNPF ar putea institui taxe care ar crește o dată cu creșterea împrumuturilor acordate și ar scădea în cazul în care e redusă creditarea.

Astfel, CNPF va avea venituri mai mari atunci când este mai mare riscul de prăbușire a pieței și va putea angaja oameni să monitorizeze mai intens activitatea organizațiilor participante, concluzionează expertul Denis Gorea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...