Îndemnul nereușit al lui Iohannis: Obligați-l pe Plahotniuc să lupte cu Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele României a venit la Chișinău, în sfârșit. A făcut-o cu întârziere de o lună, motivându-și decizia prin faptul că aici încă nu era format un Guvern și dânsul n-ar fi vrut să se implice în acest proces.

La ce Guvern avem, zău că era mult mai bine dacă se implica.

Totuși, mă voi opri la o declarație foarte interesantă a președintelui Iohannis, în legătură cu corupția endemică de la noi și măsurile care ar trebui luate pentru a mai putea stăvili din forța acestui flagel.

Citește și: Iohannis: Politicienii moldoveni trebuie obligați să lupte cu corupția

De fapt, practic jumătate din declarațiile lui Iohannis din timpul conferinței de presă cu Timofti au vizat corupția. În opinia liderului de la Cotroceni, corupția este cea mai gravă problemă cu care se poate confrunta un stat, iar fără o luptă reală împotriva acestui flagel, nu există șanse de dezvoltare, prosperitate și bunăstare.

El a făcut chiar și o scurtă incursiune în istorie, dând exemplul României în acest sens, acolo unde în ultimii 10 ani s-au înregistrat progrese extraordinare la acest capitol. Cică cel mai important rol în aceste schimbări l-ar fi avut electoratul, care prin votul său de fiecare dată practic a „obligat” politicienii să facă reforme în justiție.

Iohannis i-a îndemnat pe moldoveni să urmeze exemplul fraților lor de peste Prut și să-i oblige pe politicienii de pe Bâc să lupte cu corupția.

Cine ar putea să-l oblige pe Plahotniuc să lupte cu Plahotniuc?

Doar că aici apare o mare problemă, pentru că Moldova e un stat falimentar, captiv și impotent. Acest lucru a fost demonstrat pe deplin în cei peste 23 de ani de independență, când între Prut și Nistru practic nu s-a înregistrat vreun progres.

În Moldova nu poate funcționa același mecanism ca în România, iar acest lucru deja a devenit clar. Aici nu avem 22 de milioane de oameni, dintre care să se găsească măcar câteva zeci de personalități de excepție. Nu avem un NATO și serviciile secrete americane, care au pus la punct DNA-ul în 2004 și l-au ghidat până la aderarea României la UE. Nu avem un Traian Băsescu, care dincolo de toate hibele sale, a lăsat justiția să se dezvolte.

Dar, cel mai important, noi la Chișinău nu avem nici măcar politicieni. Pentru că adunătura de astăzi din Parlament e ce vreți voi, numai nu clasă politică, pe care Iohannis ne îndemna s-o obligăm să lupte cu corupția.

Noi astăzi în Parlament avem o structură mafiotă de tip piramidal, condusă de Plahotniuc și secondată de Filat și Voronin, care ține captivă Republica Moldova și care o ghidează după bunul său plac. Pe lângă această structură avem alte două partide de opoziție, dintre care unul este ghidat direct de la Moscova, iar cel de-al doilea încă nu realizează în ce postură favorabilă s-a trezit fiind exclus de la guvernare, neputând să fructifice această situație.

În Moldova nici măcar nu avem, precum în România, mai multe centre de putere de tip mafiot, cum erau centrele Voiculescu, Vântu, Hrebenciuc, Patriciu, Cocoș, Videanu, ale căror interese economice să se ciocnească și să declanșeze războaie politice, prin intermediul partidelor pe care le controlau, dar și lupte în mass-media, prin intermediul presei pe care o aveau.

La noi există un singur astfel de centru de putere, care se numește Plahotniuc și care are la discreție trei partide parlamentare și bucăți din altele două. Acest centru mafiot controlează și peste 90% din mass-media, aici punând-o deja la socoteală și pe cea a lui Filat, care trage în aceeași direcție.

Într-adevăr, cum a spus Iohannis, cetățenii au șansa de a schimba starea de lucruri în alegeri. Noi am și încercat s-o facem. Chiar am crezut că am făcut-o, în 2009 și 2010, doar că am văzut cu ce ne-am ales.

Pentru că este aproape imposibil ca într-o țară controlată într-o asemenea proporție să mai poată apărea și forțe politice sănătoase, în condițiile în care oamenii care mai deschid gura sunt marginalizați, intimidați sau atacați.

Moldovenii își doresc din suflet schimbările, ei merg la vot crezând sincer că ceva chiar se va schimba, doar că, într-un stat în care ești mințit și prostit de peste 90% din presă, în care aproape toată așa-zisa societate civilă muncește de zor pentru partidele politice potente financiar, chiar e foarte dificil de a face niște alegeri corecte.

De asta, domnule Klaus Iohannis, la Chișinău este nevoie de o strategie nițel diferită decât cea de la București. Plahotniuc, sistemul său, a ajuns atât de puternic încât este aproape imposibil de a mai fi obligat de noi să lupte cu el însuși. Presiunea noastră, care nu a dat roade, a fost încercarea de a aduce un procuror european, o misiune europeană în justiție. Pentru că o justiție europeană este singura șansă pe care o mai avem.

Ajutați-ne, domnule președinte, stimați europeni, cât încă se mai poate. Noi, de unii singuri, am demonstrat că nu putem.

Plahotniuc nu mai poate fi obligat să lupte cu Plahotniuc. În schimb Plahotniuc poate fi distrus, dar asta doar cu o mai mare susținere din partea voastră.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...