Ieftinirea petrolului ar putea provoca un cutremur geopolitic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mării investitori și managerii fondurilor de investiții privesc alarmați la prăbușirea spectaculoasă a cotației barilului de petrol, considerând că evoluția din ultimele luni prognozează o instabilitate economică și geopolitică la nivel global.

Citeşte şi: Barilul de petrol a coborât sub 59 de dolari pentru prima dată după 2009

„O scădere continuă a prețului petrolului poate afecta menținerea infrastructurii interne de către producători iar pe termen mediu s-ar reflecta într-o instabilitate geopolitică”,a declarat Michael Hintze, directorul executiv al fondului de investiții CQS, citat de CNBC.

Sabie cu două tăișuri

În opinia lui Hintze, administratorul unui portofoliu investițional de peste 14 miliarde de dolari, în termeni generali scăderea prețului petrolului reprezintă un factor benefic pentru economia globală. Însă, tot el remarcă faptul că prăbușirea cotației petrolului a fost generată de ritmul scăzut de creștere economică și nu de introducerea în piață a unor resurse rezultate din exploatarea zăcămintelor de șist din SUA.

Primele efecte ar urma să fie vizibile în rândul statelor producătoare cu mari datorii externe. „Nu trebuie subestimat impactul pe care această scădere dramatică îl va avea asupra unor economii regionale și a companiilor”, a mai spus Hintze.

Printre statele care au mizat pe un preț crescut al petrolului au fost Rusia, Iran, Irak și Nigeria, bugetele acestor țări fiind construite pe o evoluție de aproximativ 100 de dolari/baril.

Citeşte şi: Prețul petrolului ar putea ajunge până la 40 de dolari pe baril

În acest moment, prețul petrolului a ajuns la 58 de dolari/baril, eventualele efecte ale acestei prăbușiri urmând să se facă simțite în scurt timp Africa, Orientul Mijlociu și estul Europei, conform previziunilor lui Hintze.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...