(GRAFIC) TOP 10 țări cu cele mai mari rezerve de petrol din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deși petrolul este o sursă epuizabilă de energie, în ultimele 12 luni prețul aurului negru a scăzut cu peste 60%, provocând grave probleme financiare unor state, în special Rusiei și Venezuelei.

Economia rusă este dependentă în proporție de peste 60% de exporturile de gaze naturale și petrol, iar ce s-a întâmplat în ultima perioadă cu rubla demonstrează din plin acest lucru.

Astfel, moneda rusească a pierdut vertiginos din valoare la sfârșitul anului trecut, exact în aceeași perioadă în care cotațiile țițeiului s-au prăbușit abrupt. Ulterior, în lunile februarie-mai petrolul a câștigat aproximativ 20% din preț, iar rubla s-a apreciat și ea la rândul său.

În ultimele două luni prețul petrolului a luat-o din nou în jos, iar rubla, automat, a început din nou să se deprecieze.

Situația din Venezuela este chiar și mai dramatică, țara fiind practic în faliment și lipsă totală de lichidități. Magazinele, farmaciile și chiar restaurantele au rămas fără strictul necesar pentru a se aproviziona. În această țară prețurile la alimente și servicii sunt cele mai mari din lume, în schimb, benzina și motorina costă doar 1-2 cenți, de departe cel mai mic preț de pe glob.

Economiile celor două state sunt strict dependente de țiței, bazându-se ani de-a rândul pe exporturile de petrol și neglijând crearea unei economii de piață competitive.

De altfel, astăzi Venezuela este țara cu cele mai mari zăcăminte de petrol din lume. În această țară există zăcăminte de peste 297 de miliarde de barili de petrol.

Iată cum arată TOP 10 al statelor cu cele mai mari rezerve de petrol din lume dovedite, conform datelor departamentului american de informații energetice, din 2014.

Cattura

Este totuși de notat că în cazul anumitor țări, precum Irakul, Iranul sau Libia, se vorbește despre resurse mult mai mari, care însă nu au fost încă demonstrate oficial.

De asemenea, 8 state din acest top (Venezuela, Arabia Saudită, Iran, Irak, Kuwait, Emiratele Arabe Unite, Libia și Nigeria) fac parte din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care mai cuprinde alte 4 state și care deține peste 40% din rezervele mondiale de petrol.

De altfel, una dintre cauzele care au determinat o scădere atât de puternică a prețului petrolului este că Arabia Saudită, care deține o mare parte din controlul acestei organizații, a refuzat în repetate rânduri să-și micșoreze producția. Saudiții au fost susținuți de Iran și Irak, țări care dețin rezerve importante de petrol și ale căror economii depind de exporturi.

Statele OPEC ar avea profit de pe urma vânzărilor de petrol chiar dacă barilul ar costa și 20 de dolari, în timp ce în alte state, precum SUA, Canada sau Rusia, profitul ar exista doar dacă barilul ar costa minimum 40 de dolari.

În iunie 2013, un baril de petrol Brent costa 117 dolari americani. Astăzi, acest tip de petrol este comercializat cu 49 de dolari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...