Exportul, în derivă: Volumul fizic al mărfurilor livrate a trecut pe minus, prima dată în ultimii ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru prima dată în ultimii ani, indicele volumului fizic al bunurilor exportate e în scădere. Este un indicator că businessul are probleme, iar exporturile moldovenești sunt în derivă comparativ cu anii precedenți. Despre aceasta anunță Viorel Chivriga, director de programe IDIS Viitorul.

„O altă problemă care arată că exporturile moldovenești se prăbușesc sunt reexporturile cu o pondere semnificativă în totalul exporturilor. Acest lucru arată ca unii agenți economici sunt interesați de a livra pe piețele externe niște bunuri provenite din import decât să exporte ceea ce produc în Republica Moldova”, a explicat Viorel Chivriga.

Pe lângă nereguli și impedimente, directorul de programe a remarcat și unele progrese ale unor instituții din Republica Moldova.

„Remarc o abilitate mai mare a BNM de a gestiona situația de pe piață față de cum acționa anterior. La fel, vorbim de progrese și la Serviciul Vamal care a reușit să excludă o mulțime de proceduri birocratice și nocive pentru exportatori și importatori. Un alt exemplu pozitiv este atribuit Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură care a devenit o instituție matură și cu progrese în ultimii ani”, mai spune acesta.

Experta Dina Enachi a atras atenția asupra politicii monetare restrictive a BNM. „Rata de refinanțare ar trebui redusă cu cel puțin două puncte procentuale pentru ieftinirea creditelor. Chiar dacă BNM are în vizor menținea stabilității prețurilor asta nu înseamnă că trebuie să pună pe brânci mediul de afaceri care deja este foarte afectat, ca urmare a politicii monetare restrictive aplicată de către BNM pe parcursul anului 2015”.

În concluzie, Diana Enachi a spus că rezultatul politicii monetare restrictive sunt creditele neperformante care au urcat la 16%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...