Economiști: Din „miliardul furat” s-a recuperat zero. Ce este cu banii cu care se laudă puterea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Din banii delapidați prin intermediul jafului bancar nu s-a recuperat niciun leu, susțin economiștii Veaceslav Ioniță și Veaceslav Negruță.

Potrivit acestora, cei aproximativ un miliard de lei cu care se laudă puterea sunt, de fapt, bani întorși de către anumiți agenți economici care luaseră credite din cele trei bănci delapidate sau în urma procedurilor de insolvență a unor companii.

„Trebuie privit cu atenție acel panou plasat, unde chipurile se contabilizează recuperarea mijloacelor fraudate. A fost confirmat și de ministrul Finanțelor Armașu. Acel panou nu reflectă situația banilor recuperați, iar mijloacele nu sunt folosite la stingerea garanțiilor. Acel panou duce în eroare societatea. De fapt sunt două proceduri legate paralel. Una este insolvabilitatea și recuperarea din vinderea de active, mașini, clădiri. Asta este cu totul altceva decât cu finalitatea unor investigații care culminează cu recuperarea mijloacelor fraudate. Miliardul de lei recuperat nu ține nicidecum de încasarea banilor furați”, a declarat Veaceslav Negruță în cadrul undei conferință de presă în care a fost prezentat raportul preliminar privind monitorizarea evoluțiilor în sectorul financiar-bancar din Republica Moldova în perioada decembrie 2016 – mai 2017.

„Din acel miliard de lei, 80% sunt bani care nu au absolut nimic cu frauda. Alți 20% sunt recuperați prin procedura de insolvabilitate a unor companii care au avut probleme cu returnarea creditelor”, a declarat și Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui Ioniță, suma delapidată se situează estimativ, între 900 de milioane și 1,2 miliarde de dolari. 

Totodată, potrivit experților, argumentul puterii de a acorda garanțiile de Guvern celor trei bănci pentru a „salva economiile cetățenilor” au fost false, întrucât peste 96% din cetățenii care avea conturi dețineau doar 280 de milioane de lei, bani care ar fi putut fi identificați ușor de guvernare.

„Banii cetățeanului X care au dispărut din cele trei bănci au fost compensați tot cu banii cetățeanului X, care au fost acordați prin garanțiile valutare, plus dobânda pentru 25 de ani. Practic cetățenii au fost furați și din banii pe care nu-i aveau”, a declarat Veaceslav Negruța.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...