Economia Rusiei este condamnată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Banca centrală a Rusiei a mărit dobânda cheie de la 10,5% la 17%, în cadrul unei întâlniri la 1 noaptea, pentru a încerca să oprească deprecierea rublei, care a pierdut jumătate din valoare din iunie până în prezent.

Însă la o zi după aplicarea acestei decizii, rubla a pierdut teren în continuare. Motivul e simplu: prețul petrolului e în scădere, iar populația nu mai vrea să își țină economiile în moneda națională. În plus, dobânda cheie e exorbitantă.

Citeşte şi: Cameron: Rusia nu mai poate fi membră a sistemului financiar mondial

„E o măsură disperată pentru a salva moneda, cu prețul sacrificării economiei. Cu alte cuvinte, e vorba de o panică justificată. Șah mat”, comentează jurnalistul Matt O’Brien într-un editorial publicat de Washington Post.

Rusia trece printr-o criză clasică a piețelor emergente. O simplificare a situației ar fi să spui că această țară nu prea are o economie sănătoasă, în condițiile în care se bazează pe afacerile cu petrol, care acaparează restul industriilor.

Tocmai de aceea a fost lovită atât de tare de creșterea producției americane de resurse energetice și de scăderea cererii din Europa, China și Japonia.

Un petrol mai ieftin înseamnă mai puțini dolari în conturile companiilor rusești de profil care pot fi convertiți în ruble, ceea ce înseamnă că există o cerere mai mică pentru moneda rusească. De aici rezultă deprecierea sa.

Trebuie menționat că nici sancțiunile Occidentului nu au venit în ajutorul Rusiei.

Având în vedere toți acești factori, rubla a pierdut 22% în fața dolarului doar în ultima lună, 11% din acest declin fiind înregistrat în data de 15 decembrie.

Procentual, scăderea este mai mare decât cea a grivnei ucrainene și a petrolului.

Citeşte şi: Prăbuşirea Rusiei trage după ea întreaga Europă; Va fi afectată şi Republica Moldova

Rusia în 2015

Iar situația se va înrăutăți pe zi ce trece, deoarece se află într-un cerc vicios. Economia sa are nevoie de dobânda cheie mică pentru a impulsiona creșterea, în timp ce companiile au nevoie de un nivel mai ridicat al acestui indicator pentru ca rublă să se aprecieze, astfel încât împrumuturile în dolari să nu valoreze atât de mult.

„Pentru a folosi un termen tehnic, rușii sunt condamnați, orice ar face”, se mai arată în articolul citat.

Dacă ar fi menținut dobânda cheie la un nivel scăzut, atunci rubla ar fi continuat să se deprecieze, inflația ar fi urcat vertiginos, iar marile corporații ar fi intrat în insolvență. Însă măcar creșterea economică nu ar fi fost dezastruoasă.

Dar autoritățile de la Kremlin au decis să aplice o decizie drastică, prin mărirea dobânzii cheie de la 10,5% la 17% într-o singură ședință.

Măsura va trimite economia țării într-o recesiune cruntă. Deja Guvernul estimează o contracție de 4,5%-4,7%, dacă prețul petrolului va rămâne sub 60 de dolari pe baril. E posibil ca Rusia să impună controlul capitalului pentru a sprijini rubla și ar putea cere ajutor extern, de exemplu de la Fondul Monetar Internațional (FMI).

„Ca și URSS, Rusia lui Putin e puternică doar când petrolul e puternic. (…) Poate că liderul de la Kremlin joacă șah în timp ce noi jucăm dame, dar doar dacă îi vom împrumuta banii pentru partidă”, conchide jurnalistul Washington Post.

Citeşte şi: Cum a început colapsul sistemului economic al lui Putin și cum ar putea fi afectat liderul de la Kremlin


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...