După Grecia, e rândul Italiei: O criză veche se acutizează

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Grecia nu este singura ţară din UE care se clatină periculos pe picioare. În Italia, diferenţele majore înregistrate pe piaţa muncii între nordul şi sudul ţării i-au alarmat deja pe economişti, care prevăd vremuri tulburi.

O analiză Atlas Economic Research Foundation făcută pe datele oficiale Istat demonstrează că Mezzogiorno, zona de sud a Italiei, se afundă în sărăcie pe măsură ce criza financiară ăşi pune amprenta asupra Italiei, relatează Quartz.

Citeşte şi: (VIDEO) Imagini spectaculoase: Trucurile greu de egalat ale unui biciclist italian

O criză veche
Problema diferenţei de venituri dintre Nord şi Sud în Italia este una care datează de decenii.

Chiar şi preşedintele Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, descrie sudul peninsulei natale drept „cea mai mare şi mai dens populată regiune codaşă a zonei euro”.

Mezzogiorno este locuită de 21 de milioane de persoane, o treime din populaţia Italiei, care este responsabilă pentru mai puţin de un sfert din PIB-ul ţării.

Din punct de vedere economic, zona a fost defavorizată decenii de-a rândul, investiţiile majore fiind toate împinse către zona de nord a Italiei.

Un sfert din familiile din sudul Italiei se confruntă cu serioase lipsuri financiare, peste jumătate din cei 6 milioane de italieni care trăiesc în sărăcie aflându-se în Mezzogiorno.

Efectele crizei financiare s-au resimţit, de altfel, mult mai puternic în sudul Italiei, zonă care riscă să intre iarăşi sub influenţa grupărilor criminale tradiţionale: Cosa Nostra, ‘Ndrangheta şi Cammora.

Citeşte şi: Matteo Renzi: Economia italiană e în afara pericolului unei crize

Diferenţe majore
Localnicii din Sud au şi prea puţine şanse de a scăpa de sărăcie, în contextul în care PIB-ul pe cap de locuitor este cu 48,5% mai mic decât în regiunile din nordul ţării.

Nivelul de ocupare a forţei de muncă se prezintă cam în aceeaşi proporţie, mai ales în cazul femeilor, acestea având de două ori mai multe şanse de a-şi găsi o slujbă în nordul ţării decât în Mezzogiorno.

O situaţie similară se revede şi în datele statistice privind şomajul în rândul tinerilor care deja afectează 44,9% din populaţia tânără din Italia. În sudul ţării însă, procentul şomajului înregistrat în rândul femeilor tinere se ridică la 63,3%.

Situaţie dramatică
Sfârşitul anului 2015 ar putea marca revenirea pe plus a economiei italiene, cu o estimare de creştere de 0,8%, dar în sudul peninsulei nu se întrevede o evoluţie pozitivă.

Citeşte şi: Ministru italian: Criza din Grecia nu este din vina „germanilor răi”, ci a guvernanților eleni

Din contra, analiştii italieni cred că situaţia din Mezzogiorno este dramatică, în parte, guvernul condus de Matteo Renzi fiind considerat vinovat de ignorarea voită a celei mai vulnerabile părţi din Italia.

Sudul nu are nici măcar reprezentanţi în actualul cabinet de la Roma, miniştrii din echipa lui Renzi fiind selectaţi din zona de nord şi din centrul ţării.

Un avertisment vizând criza din sudul Italiei a fost tras încă de acum 150 de ani Giuseppe Mazzini, artizan al unificării Italiei.

„Italia va deveni ceea ce zona sa de sud va deveni”, a atras atenţia omul politic. Se pare că în clipa de faţă chiar şi cel mai mic şoc economic ar putea transforma profeţia sa în realitate.

Citeşte şi: (VIDEO) Cum arată cea mai mare groapă de gunoi ilegală din Europa, descoperită în Italia


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...