Creșterea prețului petrolului pune în pericol dulciurile: Procesatorii de trestie preferă să producă etanol în loc de zahăr

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Revenirea înregistrată în ultimele luni a prețului petrolului are o victimă colaterală, desertul, în condițiile în care procesatorii brazilieni de trestie de zahăr preferă să producă etaonol în loc de zahăr, transmite Bloomberg.

Un exemplu în acest sens este Usina Batatais SA, un procesator de trestie de zahăr din Sao Paulo. Ca urmare a creșterii marjelor de profit la etanol, compania a decis să utilizeze o parte mai mare din recolta de trestie de zahăr pentru a produce etanol, iar producția de zahăr brut a rămas nemodificată.

Chiar dacă prețurile la zahăr au crescut recent, „nu mai este timp și nici trestie” pentru a mai face o schimbare, declară președintele Usina Batatais SA, Bernardo Biagi.

Aceeași poveste se repetă pe teritoriul Braziliei, cel mai mare producător și exportator mondial de zahăr. Aceasta ar putea exacerba deficitul mondial de aprovizionare cu zahăr după ce seceta a afectăt deja recoltele din India și Thailanda, al doilea exportator mondial.

Prețurile la zahăr se apropie de cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani iar fondurile speculative pariază că avansul va continua.

„Marjele de profit la etanol au fost bune, iar acest lucru a redirecționat mai mult zahăr spre industria etanolului. Dacă te uiți la producția mondială de zahăr, zona de centru-sud a Braziliei este singurul punct strălucitor în ceea ce privește producția mondială”, a declarat Arlan Suderman, economist sef la INTL FCStone Financial Inc. in Kansas City, potrivit Agerpres.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...