Compania lui Abramovici a obţinut împrumuturi de la bănci europene în pofida sancţiunilor impuse Rusiei

Compania lui Abramovici a obţinut împrumuturi de la bănci europene în pofida sancţiunilor impuse Rusiei

Producătorul rus de oțel Evraz, la care cel mai mare acționar este miliardarul Roman Abramovici, a obținut un împrumut de 425 de milioane de dolari de la mai multe bănci europene, într-un semn că unele instituții financiare din regiune acordă încă finanțare în Rusia.

Evraz, companie care este listată la bursa din Londra, a anunțat miercuri că a convenit un împrumut pe termen de cinci ani cu băncile ING, Deutsche Bank, Nordea, Societé Generale și Raiffeisen, în pofida temerilor provocate de afacerile cu această țară din cauza intensificării sancțiunilor, relatează Financial Times, preluat de Mediafax.

Citeşte şi: Franța va livra Rusiei cel puțin una dintre navele de luptă Mistral

Escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Occident din cauza rolului Moscovei în criza din Ucraina și sancțiunile mai dure impuse unora dintre companiile rusești de către Statele Unite și Uniunea Europeană au provocat îngrijorare că băncile și investitorii vor fi reticenți față de relațiile cu orice companie din Rusia, chiar dacă nu este supusă sancțiunilor.

Bancherii au avertizat că este probabil ca împrumuturile către companiile din Rusia să scadă semnificativ.

Împrumuturile băncilor americane și europene către companiile din Rusia au scăzut în urma anexării Crimeei, în luna martie. Piața a crescut în lunile mai și iunie, pe fondul reducerii temporare a tensiunilor, conferind băncilor Sberbank, Gazprombank și Alfa-Bank oportunitatea de a atrage finanțări.

Citeşte şi: SUA au extins sancţiunile împotriva Rusiei

Odată cu sancțiunile mai dure impuse direct companiilor Rosneft, Novatek, Gazprombank și VEB de către Statele Unite, precum și cele aplicate de UE băncilor controlate de statul rus, bancherii tratează cu precauție companiile din Rusia. Evraz anunțase în iunie, înainte de adoptarea noilor sancțiuni, că vrea să obțină finanțare de până la 1 miliard de dolari.

Posibila înghețare a finanțărilor occidentale către companiile ruse ar reprezenta un pericol serios pentru economia Rusiei. Companiile de stat din Rusia, din afara sectorului financiar, au datorii externe de 41 de miliarde de dolari scadente în următoarele 12 luni, iar băncile de stat 33 de miliarde de dolari, potrivit datelor Morgan Stanley.

Băncile private din Rusia datorează 20 de miliarde de dolari, în timp ce companiile private non-financiare 67 de miliarde de dolari.

Companiile ruse își îndreaptă atenția către investitorii și băncile asiatice, având în vedere că mediul politic complică relațiile cu Occidentul, dar puține consideră că băncile din Asia sau Orientul Mijlociu vor putea să înlocuiască rolul avut de băncile europene.

Evraz desfășoară operațiuni în Rusia, Ucraina, SUA, Canada, Cehia, Italia, Kazahstan și Africa de Sud și se află printre cei mai mari 20 de prpducatori de oțel la nivel mondial, cu o producție de 16,1 milioane tone în 2013.

Compania, care are circa 100.000 de angajați, a obținut anul trecut venituri de 14,4 miliarde de dolari și un profit EBITDA de 1,8 miliarde de dolari.

Citeşte şi: Norvegia se alătură sancțiunilor împotriva Rusiei, chiar dacă va pierde peste un miliard de dolari

0