Bugetele locale din Republica Moldova, insuficiente pentru dezvoltarea satelor și orașelor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mărimea bugetelor unităților administrativ-teritoriale din Republica Moldova este critic in­suficientă pentru asigurarea dezvoltă­rii durabile a colectivităţilor locale. În anul 2015 unui locuitor din Republica Moldova revenindu-i din bugetele lo­cale în medie 3.106 lei, în scădere cu 11 lei față de 2014. Aceasta este una dintre concluziile Raportului de evaluare a capacităților celor mai mari localități din Moldova în domeniul gestionării veniturilor publice locale.

Anul 2015 se evidențiază, comparativ cu ceilalți ani cuprinși în analiză, printr-o evoluție extrem de nefavorabilă a veniturilor bugetelor UAT. Astfel, este pentru prima dată când veniturile totale ale bugetelor UAT (considerate la nivel agregat) scad comparativ cu anul precedent (în 2015 veniturile bugetelor UAT s-au diminuat față de 2014 cu 48 milioane de lei).

Reducerea veniturilor bugetare ale UAT a fost determinată de reducerea critică a veniturilor fiscale (cu 660 milioane de lei în 2015 comparativ cu 2014) este o altă concluzie a Raportului.

În perioada 2014-2015 dezechilibrul financiar interguvernamental s-a accentuat, înregistrând cea mai mare mărime în ultimii 15 ani, evoluție reflectată în creșterea ponderii transferurilor în finanțarea serviciilor publice locale.

Implementarea noii metodologii de calcul al transferurilor, pasivitatea și eforturile insuficiente depuse de autoritățile APL de a crește contribuția veniturilor proprii la formarea veniturilor bugetare, mediul politic, economic, social și demografic nefavorabil, explică în mare parte acest regres.

Experții spun că o tendinţă pronunțat negativă poate fi apreciată descreşterea permanentă a locului impozitelor pe proprietate în totalul veniturilor publice locale. În 2014-2015 comparativ cu anii precedenți impozitul pe bunurile imobiliare a înregistrat cele mai mici ponderi: 3,1 și, respectiv, 3,3%. În același timp, impozitul pe bunurile imobiliare, cu condiția că este eficient administrat de APL, este impozitul care are potențial să furnizeze permanență, stabilitate
și previzibilitate bugetelor locale.

În calitate de bază informaţională a Raportului a servit informaţia obţinută de la Ministerul Finanţelor privind bugetele unităților administrativ-teritoriale (UAT) agregate la nivel național și bugetele localităților (50 la număr) incluse în proiectul INEKO.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...