BERD își dorește 50% din acțiunile Victoriabank; Sectorul bancar din Moldova este în pericol

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) dorește să-și mărească participația la Victoriabank, de la 15,06% în prezent, până la 50%, pentru a restabili buna funcționare a băncii și a-i asigura succesul financiar, se arată într-un comunicat al instituției.

Decizia BERD vine după ce activitatea consiliului de administraţie al Victoriabank a fost suspendată în baza unei decizii judecătorești, în urma unor neînțelegeri între acționari. În aceste condiții, nici BERD nu-și poate desfășura activitatea în cadrul băncii.

„Ne dorim obținerea unei participații semnificativ mai importante în cadrul Victoriabank, care ne-ar permite să restabilim buna funcționare a instituției și să asigurăm independența, profesionalismul și succesul comercial al băncii”, a declarat directorul departamentului BERD pentru instituţii financiare din Moldova, Belarus, Ucraina şi Balcanii de Vest, Henry Russell.

BERD, care investește în Victoriabank din 1995, susține că problemele la bancă au început încă din 2006, atunci când în urma unor acțiuni dubioase, o parte din acțiunile băncii au ajuns sub controlul unor acționari netransparenți, fapt inacceptabil pentru BERD și alți acționari.

„Problemele ce ţin de lipsa transperanței în sectorul bancar din Moldova, pe fondul unui sistem judiciar slab, au implicaţii negative asupra investiţiilor şi a stabilităţii sectorului financiar”, atenționează Henry Russell.

BERD dă asigurări că va face și în continuare tot posibilul ca sistemul financiar din Moldova să fie unul transparent și cu o reputație bună, pentru a deveni atractiv pentru investitori.

„Sectorul bancar trebuie să servească economia ţării şi nu interesele unor grupuri dubioase”, a subliniat Russell.

Tocmai tranzacțiile netransparente din sistemul bancar au determinat BERD să se abțină de la noi investiții în țara noastră. Din această cauză, finanţarea BERD în sectorul bancar a scăzut de patru ori, de la peste 40 de milioane de euro în 2010, la puţin peste 10 milioane de euro în 2014.

„Alte instituții financiare internaționale – care, împreună cu BERD reprezintă cea mai importantă sursă de finanțare pe termen lung pentru sistemul bancar din Republica Moldova – au oprit, de asemenea, finanțarea instituțiilor financiare care au acționari netransparenți”, se mai arată în comunicatul BERD.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...