Zăcământ uriaş de petrol, în mijlocul unui scandal politic mai vechi de un secol

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Compania americană Exxon Mobil a descoperit de curând un zăcământ uriaş de petrol, însă a „aterizat” într-un scandal politic care durează de mai bine de un secol.

Guyana, o mică ţară din America de Sud, nu produce în prezent nici măcar un litru de „aur negru”, iar populaţia sa e destul de săracă.

Însă situaţia naţiunii sud-americane s-ar putea schimba odată cu descoperirea făcută de compania Exxon Mobil din SUA, transmite Business Insider, care citează OilPrice.com.

Anul trecut, acest gigant energetic a anunţat că a găsit un zăcământ uriaş de ţiţei, de 700 de milioane de barili, care ar valora 40 de miliarde de dolari, adică de 13 ori mai mult ca PIB-ul anual al ţării.

Pentru o naţiune cu o populaţie de aproape un milion de persoane, această exploatare ar putea aduce schimbări importante. Într-un singur deceniu, Guyana ar trece de la drumuri nepavate şi întreruperi ale alimentarii cu energie la o economie dezvoltată şi cu influenţă regională.

Şi pentru Exxon e o veste bună, având în vedere că producţia companiei americane a fost pe o pantă descendentă în ultimii ani. În consecinţă, la prima vedere, pare că toată lumea câştigă. Guyana va deveni un important exportator de petrol, iar Exxon va obţine mulţi bani.

Dispută teritorială cu Venezuela

Însă situaţia geopolitică din regiune ar putea reprezenta un obstacol, având în vedere că Venezuela susţine că o parte din teritoriul Guyanei (cel aflat la vest de râul Essequibo) i-ar aparţine.

Problema datează încă din 1899, când o curte internaţională de arbitraj a decis în defavoarea Venezuelei.

Ulterior, după ce Guyana şi-a obţinut independenţa, autorităţile din Caracas au făcut o nouă petiţie la forurile internaţionale, iar o decizie nu a fost luată nici până acum, situaţia fiind mediată în prezent de ONU.

Va anexa Venezuela teritoriul pe care se află zăcământul?

Dar tensiunile au escaladat după descoperirea anunţată de Exxon Mobil, având în vedere că zăcământul se află pe teritoriul disputat.

Iar preşedintele Venezuelei, Nicholas Maduro, pare foarte hotărât să-l obţină, mai ales că producţia de petrol a ţării sale e în scădere, iar economia se află într-o stare foarte proastă, inflaţia ajungând la cote uriaşe.

Mai mult, popularitatea sa e în declin, astfel că are nevoie de ceva prin care să crească în ochii alegătorilor. Iar o modalitate eficientă ar fi o acţiune militară împotriva Guyanei.

Bineînţeles că o astfel de decizie ar stârni reacţii negative din partea comunităţii internaţionale. Dar valoarea zăcământului – 40 de miliarde de dolari – ar putea face să merite să-şi asume acest risc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...