(VIDEO) Leancă la BBC sau cum clachează politicienii moldoveni în fața unor jurnaliști veritabili

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Miercuri, cei de la BBC World News au publicat un interviu cu premierul Iurie Leancă. Premierul a fost protagonistul seriei „HARDtalk”, realizată de Stephen Sackur, pe la care au trecut de-a lungul timpului unii dintre cei mai importanți lideri politici ai lumii.

Din acest punct de vedere, Leancă și colegii săi de partid ar trebui să se simtă mândri de faptul că unul de-al lor a ajuns protagonistul unui interviu de asemenea anvergură. Interviul este însă important din alte puncte de vedere. Este important pentru puținii cetățeni care vor avea ocazia să-l vadă, în condițiile în care este difuzat doar pe internet, de anumite surse media, dar este important și pentru jurnaliștii din această țară.

Sackur a dat o lecție de jurnalism

Stephen Sackur a dat o lecție de jurnalism. De cum un jurnalist ar trebui să se prezinte la un interviu cu un politician și de întrebările pe care trebuie să i le adreseze. În Moldova, niciunul dintre jurnaliștii care pot astăzi să-l aibă față în față în cadrul unui interviu pe Leancă nu ne vor putea oferi o astfel de conversație.

Motivele sunt mai multe. În primul rând frica, desigur. Să-l întrebi pe Leancă de Plahotniuc și ce caută acesta la guvernare este astăzi imposibil în Moldova. Este imposibil pentru că presa, în proporție de 80% e controlată de Plahotniuc, 15% de Filat, iar restul de 5% care, repet, ar putea avea ocazia să facă un interviu cu Leancă, este pur și simplu…nepregătită (ca să nu folosesc o altă expresie).

Leancă a clacat în mai multe rânduri

Iar faptul că Leancă nu s-a aflat practic niciodată în condițiile de a avea un astfel de jurnalist în față s-a văzut. Și s-a văzut în mai multe rânduri. Leancă a încercat să-l fenteze de câteva ori pe Sackur în stilul pe care-l folosește la Chișinău, cu răspunsuri generaliste, lipsite de substanță și total pe lângă subiect.

În prima parte a interviului s-a discutat despre relațiile cu Rusia, problema transnistreană și riscul pe care îl reprezintă trupele rusești de la Tiraspol pentru securitatea Republicii Moldova. Sackur l-a întrebat la un moment dat (min. 8-11) pe premier ce face dacă rușii decid să acționeze în stânga Nistrului precum în Crimeea.

Ei bine, răspunsul lui Leancă a fost cel puțin ciudat. A vorbit de „reguli”, că mizează pe „colegii noștri de la Moscova” și de faptul că „apreciază” că cei din Transnistria nu au făcut nimic pentru a provoca o astfel de situație. Au urmat vreo câțiva de „sper”, încadrați de un avertisment al jurnalistului britanic, care i-a spus că speranțele lui Leancă sunt „foarte fragile”. Leancă nu a spus însă absolut niciun cuvințel despre ce face el, ca premier, și Republica Moldova, ca stat independent și suveran, pentru a evita o astfel de situație.

Leancă – un acceptabil ministru de externe, un slab premier

Practic peste tot s-au văzut încercările lui Leancă de a da tot felul de răspunsuri… „diplomatice”, hai să le zicem, lipsite însă total de substanță. Fapt ce a trezit ceva nemulțumiri și chiar frustrări din partea lui Sackur, care l-a întrerupt în nenumărate rânduri pe premier, încercând să obțină răspunsuri la întrebările pe care le-a pus și nu balade cu care ne-a obișnuit premierul pe la talk-show-urile patriei.

Cel mai clar s-a văzut acest lucru când a venit vorba despre Plahoniuc, Filat și corupție (min 2-7, partea a doua). Sackur l-a întrebat cum este posibil ca un individ precum Plahotniuc să fie, în continuare, un politician cheie într-o coaliție de guvernare ce vorbește despre lupta cu corupția. Mai mult chiar, jurnalistul a încercat să afle cum se poate de luptat cu corupția în condițiile în care Plahotniuc „numește Procurorul General și șeful Centrului Anticorupție”.

Ei bine, de această dată răspunsul lui Leancă a fost foarte, foarte departe de cel al unui premier veritabil. Inițial au fost câteva secunde de incoerență totală, iar Sackur a insistat, întrebând din nou: „De ce Plahotniuc este, în continuare, un membru cheie al coaliției de guvernare, de ce i s-a oferit autoritatea de a numi procurorul general?”.

Continuarea a fost jenantă. Cel puțin eu m-am simțit jenat când am văzut felul în care premierul acestei țări, în care multă lume, atât din interior cât și din exterior, își pune multe speranțe, a răspuns. Cică „nu sunt probe”, iar „într-o țară democratică, dacă nu sunt probe, înseamnă că nu există nici vinovăție”.

Sackur a insistat, întrebându-l cum „un om care ar trebui să schimbe mentalitățile în țara lui”, vorbește exact precum un om al vechilor regimuri, făcând referire la scuzele cu „probele”. A urmat un răspuns pe aceleași coordonate cu întregul interviu, cică „tre’ de reformat justiția” și un fel de întrebare retorică: „cum judecătorii cumpărați să-i judece pe ce-i care-i cumpără?”.

Chiar, domnule Leancă, cum procurorul Gurin să-i instrumenteze un dosar celui care-i plătește salariul și care l-a pus acolo în funcție? Cum Chetraru să se ocupe de șeful său corupt, Plahotniuc? Și cum să reformezi justiția, în condițiile în care de „reformă” se ocupă chiar oamenii lui Plahotniuc?

Au ajuns până și jurnaliștii de la BBC să te întrebe, dacă cei din Moldova nu au curajul să o facă.

Iar cei ce ar putea-o face, nu li se oferă această ocazie.

Alex Cozer

Interviul îl puteți vedea mai jos.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...