Toamnă grea pentru moldoveni: Se anticipează scumpiri la alimentele de bază

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moldovenii de rând, ale căror venituri au rămas de mult pe loc, vor trăi o toamnă extrem de grea. Din nefericire, nici măcar vremea nu a ţinut cu ei, iar din cauza secetei, zeci de alimente se vor scumpi. Experții vorbesc despre majorări de preţuri la produsele de bază, precum lapte, ouă, carne.

Chiar dacă salariile sau pensiile n-au mai crescut de ani buni și în ultimele luni ne-am confruntat cu o explozie a preţurilor, savanții anticipează, pentru această toamnă, majorări de preţuri la produsele de bază.

„Seceta din anul curent a redus parţial recolta de cereale şi va contribui la scăderea roadei culturilor de toamnă. Situaţia culturilor perene nu este clară şi depinde de mai mulţi factori. Este de așteptat și o creștere a prețurilor”, spun savanții Academiei de Științe a Moldovei.

Astfel, laptele, carnea și ouăle se vor scumpi. De asemenea, din cauza lipsei furajului se va reduce șeptelul de animale cu circa 15-20% la porci şi găini și aproximativ cu 5-10% la bovine.

Seceta din acest an va tensiona și conjunctura pieței cerealelor. Deja au crescut prețurile la grâu, porumb si alte culturi cerealiere cu 30-35 % în comparație cu anul precedent.

Din 15 august prețul la pâine a crescut cu până la 60 de bani, în medie cu 15%. Consiliului Concurenței a dispus inițierea unei investigații cu privire la încălcarea legislației în domeniul concurenței, prin majorarea concomitentă a preţurilor la pâine de către întreprinderile de panificație.

În luna iulie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat tarifele pentru gazele naturale și energia electrică.

Astfel, consumatorii finali deserviți de Union Fenosa de energie electrică plătesc pentru un kWh oră cu aproximativ 30% mai mult, adică 2,16 lei. Clienții RED Nord plătesc 2,22 lei pentru un kWh, de la 1,72 lei, tariful din prezent, în timp ce consumatorii deserviți de RED Nord-Vest achită 2,33 lei pentru un kWh, de la 1,72 lei.

Citește și: (FOTO) Clienții Union Fenosa au primit noile facturi la energia electrică; Unele conțin erori de calcul

Cu peste 30% a crescut și costul unui kWh pentru clienții Union Fenosa, de la 1,58 până la 2,15 lei, iar gazele naturale s-au scumpit cu 15,4%, până la 6.538 de lei pentru o mie de metri cubi.

La moment, Apă-Canal cere examinarea posibilității aprobării noilor tarife pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a respins deocamdată solicitarea.

Într-o analiză, Expert-Grup anticipează un nou val de scumpiri. „Deprecierea leului moldovenesc va cauza două valuri de scumpiri: primul val se referă la creșterea prețurilor la produsele de consum importate, iar al doilea val va fi determinat de creșterea prețurilor la resursele energetice importate”, se arată în analiza Centrului Expert-Grup.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...